Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen sikre at det av hensyn til jordvern, miljø, livskvalitet og sosial kapital stilles krav til mer fortetting og høyere bebyggelse, særlig rundt sentrale kollektivknutepunkter.

  • 2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en ordning der staten inngår forpliktende partnerskap med kommunene om utbygging av kollektivtransport.

  • 3. Stortinget ber regjeringen sikre at det i Nasjonal transportplan prioriteres utbygging av transportsystemer som er nødvendige for å dreie utbyggingsmønsteret mot sentrale kollektivknutepunkter i byer og tettsteder.

  • 4. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om bindende statlige planretningslinjer for tilstrekkelig regional boligbygging i områder med vekstpress.

  • 5. Stortinget ber regjeringen innskjerpe den rikspolitiske bestemmelsen om kjøpesenterstopp slik at det bare kan planlegges for nye kjøpesentre i bysentre, bydelssentre og avlastningsområder ved kollektivknutepunkter.»

Forslagsstillerne viser i dokumentet til at verdens befolkningsvekst og økonomiske utvikling innebærer store utfordringer for klimaet, matjord, biologisk mangfold og naturressurser, til at naturen er under press, og folks livskvalitet forringes. Forslagsstillerne peker på at Norge er intet unntak.

Det vises i dokumentet til at norske byer og tettsteder spres over store områder på en måte som ofte forutsetter bilbruk og nedbygging av uerstattelig matjord. Høyere klimautslipp, økte tidskostnader og dårligere vilkår for frivillighet og kontakt mellom mennesker er resultatet. Samtidig stiger boligprisene og skaper store utfordringer for ungdom, innvandrere og andre med svak økonomi.

Forslagsstillerne peker på at dette i sum gjør at Norges bolig- og byutviklingspolitikk ikke er bærekraftig.

Det vises i dokumentet til at planleggerne tenker på lokalmiljøet (noen ganger), men ikke det globale miljøet.

Forslagsstillerne mener man er nødt til å tenke nytt og smartere.

Forslagsstillerne viser til samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre hvor det heter at «Samarbeidspartiene vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket».

Forslagsstillerne mener man må la seg inspirere av Oslos Bjørvika-utbygging.

I dokumentet blir følgende temaer deretter nærmere drøftet: Befolkningsveksten fordrer nytenkning; jordvernet må styrkes; klima og luftkvalitet; frivillighet og sosial kapital; en mer miljøvennlig boligpolitikk; mer fortetting; høyere bygninger; gatetrær; bedre koordinering av infrastruktur og boligbygging; regulering av kjøpesentre; finansiering og studentboliger; enklere og raskere byggeprosess.

Det vises for øvrig til representantforslaget for nærmere beskrivelse.