Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker, Trond Helleland og Gunnar Viken, fra Fremskrittspartiet, Kristian Norheim, Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, vil understreke betydningen av å ivareta barns rettssikkerhet. Komiteen har i den forbindelse merket seg det store engasjementet rundt barnekonvensjonens tredje tilleggsprotokoll om individuell klagerett.

Komiteen viser til at Stortinget i Innst. 75 S (2012–2013), jf. Dokument 8:149 S (2011–2012) ba «regjeringen gjennomføre en utredning som synliggjør fordeler og ulemper ved å ratifisere tilleggsprotokollen om individklagerett til FNs barnekonvensjon innen våren 2013».

Stortinget forutsatte at saken kom tilbake til Stortinget på egnet måte.

Komiteen vil vise til at utredningens «vurdering av fordeler og ulemper ved eventuell norsk tilslutning til FNs barnekonvensjons tilleggsprotokoll om individuell klagerett – en juridisk analyse» av Frode Elgesem forelå 3. juni 2013.

Komiteen viser til at en grundig konsekvensutredning er et viktig grunnlag for at Stortinget skal kunne ta stilling til de spørsmål som reiser seg i forbindelse med den nye tilleggsprotokollen til FNs barnekonvensjon. Blant de prinsipielt viktige spørsmål er for eksempel konsekvensene av å bygge ut klageadgang til ulike FN-organer også når det gjelder beslutninger av mer skjønnsmessig art fattet i nasjonale folkevalgte organer og kjennelser i nasjonale rettsinstanser.

Komiteen vil videre vise til at Norge ble part til FNs konvensjon om barnets rettigheter 8. januar 1991. Barnekonvensjonen ble i 2003 gjort til norsk lov gjennom inkorporering i menneskerettighetsloven. Barnekonvensjonen er gitt forrang framfor norsk lovgivning.

Komiteen vil vise til brev fra utenriksminister Børge Brende til utenriks- og forsvarskomiteen datert 16. mai 2014, der utenriksministeren mener at det er nødvendig med en ytterligere vurdering i tillegg til utredningen av 3. juni 2013.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti, vil imidlertid be regjeringen fremme sak for Stortinget om tiltredelse til FNs barnekonvensjons tilleggsprotokoll om individuell klagerett i løpet av 2015. Flertallet viser i den forbindelse til vedtak i forbindelse med behandling av Innst. 75 S (2012–2013) og til utredningen datert 3. juni 2013.

Flertallet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge fram sak om barnekonvensjonens tredje tilleggsprotokoll om individklagerett i løpet av 2015.»

Komiteens medlemmer fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti mener det er avgjørende at norsk tilslutning til tilleggsprotokollen skjer så raskt som mulig for å ivareta barnas rettssikkerhet. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget innen utgangen av mars 2015 om ratifikasjon av tredje tilleggsprotokoll til FNs konvensjon om barns rettigheter (barnekonvensjonen).»