Sammendrag

Forslagsstilleren viser i representantforslaget til at FNs klimapanel høsten 2013 konkluderte med at det er svært sannsynlig at menneskelig aktivitet er en sentral årsak til den observerte globale oppvarmingen. Det vises til at Norge har forpliktet seg til et mål om å begrense den globale oppvarmingen til to grader sammenlignet med førindustriell tid.

Forslagsstilleren viser videre til at Norge fortsatt fører en petroleumspolitikk som legger opp til å lete uten begrensninger etter stadig mer olje og gass på norsk sokkel. Dette er i strid med ambisjonene om en global klimaløsning, og med intensjonene i norsk olje- og gasspolitikk, om å legge langsiktighet og et bredt samfunnsmessig perspektiv til grunn.

Arbeidet med den 23. konsesjonsrunden pågår nå på norsk sokkel, og regjeringens høringsbrev legger blant annet opp til å lyse ut leteblokker i hittil urørte områder i Barentshavet. På grunn av de lange tidshorisontene i olje- og gassindustrien vil områder som nå åpnes for leting, og hvor det blir gjort drivverdige funn, først komme i produksjon på 2030-tallet. Forslagsstilleren mener at antakelsen om at eventuelle nye funn i 23. konsesjonsrunde vil kunne utvinnes, er uansvarlig overfor olje- og gassindustrien, skattebetalerne og fremtidige generasjoner.

Det vises til at klimaendringene er den største utfordring menneskeheten står overfor. Som ledd i dette mener forslagsstilleren at Norge bør sette i gang en styrt avvikling av olje- og gassvirksomheten over en tjueårsperiode. Det første steget bør være å stanse tildelingen av nye leteblokker i 23. konsesjonsrunde.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen stanse tildelingen av nye blokker i den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel.»