Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 7. januar 2014

Dokument 8:3 (2013-2014) Representantforslag om trygg rusomsorg gjennom langsiktige avtaler med ideelle aktører - fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken og Bård Vegard Solhjell

Jeg viser til Dokument 8:3 S (2013-2014) oversendt fra Stortingets helse- og omsorgskomité i brev av 26. november 2013. Helse- og omsorgskomitéen ber om min uttalelse til representantforslaget.

Regjeringen vil som kjent ha en ny og forsterket satsing på tilbudet til rusavhengige.

Opptrappingsplanen for rusfeltet (2007-2012) ga ikke det løftet som sektoren har behov for, og Regjeringen ønsker derfor å styrke innsatsen på rusfeltet ved blant annet å etablere en ny opptrappingsplan. En ny opptrappingsplan for rusfeltet er nødvendig for å sikre tilstrekkelig kapasitet og bedre kvalitet i tilbudene. Nå venter mange for lenge på behandling, og den nylig publiserte pasientundersøkelsen innen tverrfaglig spesialisert behandling viser at kvaliteten må bedres. Målet med den nye opptrappingsplanen er blant annet å sikre bedre helhetlige tjenester for personer med rusproblemer, kortere ventetid og bedre kvalitet. Arbeidet med planen er allerede startet, og mange aktører, slik som fag-, interesse-, bruker- og pårørendeorganisasjoner vil bli trukket inn i dette arbeidet.

Det vil ta noe tid å ferdigstille en ny opptrappingsplan. Regjeringen har imidlertid tatt grep for å styrke behandlingstilbudet for rusavhengige allerede i 2014. I vedtatte statsbudsjett legges det opp til kjøp av 200 nye behandlingsplasser til rusavhengige fra ideelle virksomheter, og tiltaksprofilen på disse plassene er utvidet til også å gjelde langtidsplasser. I tillegg til dette er det vedtatt å bruke ytterligere 255 mill. kroner til rus, psykisk helse og rehabilitering. De regionale helseforetakene står her fritt til å bestemme fordelingen mellom rustiltak, psykisk helse og rehabilitering, og til å velge mellom kommersielle eller ideelle aktører, om det skal være nye avtaler, eller utvidet bruk av eksisterende avtaler. De regionale helseforetakene kan som kjent benytte unntaket i regelverket for offentlige anskaffelser til å forbeholde konkurransen for ideelle.

Regjeringen er opptatt av å anerkjenne alle aktører innenfor tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige. Ideelle yter en svært stor andel av det totale offentlige tjenestetilbudet, men i enkelte områder av landet er en også avhengig av kommersielle aktører for å kunne yte tjenester lokalt.

Regjeringen er opptatt av at de regionale helseforetakene gjennom sine kjøp av helsetjenester bidrar til å sikre mangfold, valgfrihet, kvalitet, nærhet til tjenestene og forutsigbarhet for aktørene. De regionale helseforetakene må bidra til å opprettholde mangfoldet av tilbydere og aktører, både for å opprettholde et velfungerende marked og for ivareta de ulike fortrinnene de ulike aktører representerer i det totale behandlingstilbudet. De regionale helseforetakene må søke å benytte de muligheter som ligger innenfor regelverket for offentlige anskaffelser for å bidra til mest mulig forutsigbare rammebetingelser og langsiktige avtaler om kjøp av helsetjenester.