Brev fra Kunnskapsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 20. desember 2013

Representantforslag om innføring av to barnehageopptak i året - Dokument 8: 10 S (2013-2014)

Jeg viser til oversendelsesbrevet fra Familie- og kulturkomiteen på Stortinget datert 13.12.2013. I oversendelsesbrevet blir Kunnskapsdepartementet bedt om å vurdere Dokument 8:10 S (2013-2014) om innføring av to barnehageopptak i året fremmet av representantene Audun Lysbakken og Torgeir Knag Fylkesnes.

I henhold til gjeldende barnehagelov har barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august. Gjeldende regelverk fører til at ventetiden for barnehageplass er lengst for barn som fyller ett år i perioden september til desember. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at en betydelig andel av barna født i perioden september til desember i praksis får barnehageplass høsten de fyller ett år. Ved utgangen av 2012 hadde om lag 9 800 ettåringer født 1. september eller senere plass i barnehage. Det utgjør ca. 50 prosent av barna født på denne perioden av året.

Ettersom tellingen per 15. desember er den eneste nasjonale tellingen av barn i barnehage per år, foreligger det ikke tall på hvor lang ventetiden i realiteten er for de høstbarna som ikke har fått plass per 15. desember og lengden på ventetiden for barn født andre deler av året. Jeg mener derfor det er behov for mer kunnskap om dagens situasjon og hvilke behov sektoren har. Kunnskapsdepartementet tar derfor sikte på å gjennomføre en spørreundersøkelse i løpet av første halvdel av 2014 blant foreldre for å få økt kunnskap om blant annet reell ventetid for en barnehageplass.

Jeg ønsker å sikre økt fleksibilitet i barnehageopptaket. Forslagsstillernes forslag om to opptak medfører, i likhet med Stoltenberg II-regjeringens forslag, at fødselstidspunktet vil være avgjørende for lengden på ventetiden for rett til barnehageplass. Regjeringen har valgt å ikke følge opp forslaget om to barnehageopptak, som ble fremmet av Stoltenberg II-regjeringen, fordi vi mener det er mulig å få til et mer fleksibelt opptak enn det den forrige regjeringen la opp til i høringsrunden. Regjeringens ambisjon er å sikre fleksibilitet i opptaket uavhengig av fødselstidspunkt. Hvordan vi konkret vil utforme en ordning som gir mer fleksibilitet vil bli forelagt Stortinget i løpet av inneværende stortingsperiode.