Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Hanne Thürmer, Laila Dåvøy og Kjell Ingolf Ropstad om å sikre at alle former for syntetisk cannabinoider og syntetisk opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Hanne Thürmer, Laila Dåvøy og Kjell Ingolf Ropstad fremmet 8. mars 2012 følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at alle former for syntetiske cannabinoider og syntetiske opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michael-sen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, deler forslagsstillernes bekymring over utviklingen av stadig nye stoffer som representerer stor helsefare, er framstilt for å omgå lovverket og utelukkende med det formål å gi rus. Komiteen støtter intensjonene i representantforslaget, og mener at klassifiseringen av nye farlige rusmidler må skje så raskt og effektivt som mulig.

Komiteen mener at forslagsstillerne tar opp et viktig problem med dagens narkotikalovgivning. Det tar ofte lang tid fra nye rusmidler registreres til de aktuelle virkestoffene er ført opp på narkotikalisten.

Narkotikaindustrien justerer eksisterende kjemiske sammensetninger i rusmidler som er klassifisert som ulovlige rusmidler, for å gjøre dem lovlige. De syntetiske rusmidlene fremstilles for å kunne omgå lovverket, og markedsføres med at det er lovlige rusmidler. Etter komiteens oppfatning er det viktig at lovverket fanger opp slike tilfeller. Dette er et sentralt virkemiddel for å bekjempe narkotikaindustrien.

Komiteen understreker at en konsekvent nulltoleranse mot narkotika og aktiv bekjempelse av nye narkotiske stoffer er viktig for å forebygge narkotikabruk blant unge.

Komiteen viser til vedlagte brev fra helse- og omsorgsministere Anne-Grete Strøm-Eriksen av 17. april 2012 som redegjør for arbeidet som er i gang på dette feltet. Av brevet framgår det at et nytt forskriftsutkast fra Statens Legemiddelverk vil foreligge sommeren 2012, og komiteen har merket seg at utkast til nye bestemmelser, herunder en narkotikadefinisjon, deretter vil bli sendt på ny ordinær høring. Komiteen mener det haster med å få på plass et nytt regelverk, og er tilfreds med den tempoplan statsråden legger opp til.

Komiteen er enig i at en ny forskrift må sikre forutberegnelighet og være klargjørende for å unngå tolkningstvil med hensyn til hva som faller inn under narkotikadefininisjonen. Komiteen støtter videre at det vurderes å innføre «generic scheduling» i Norge, i tråd med anbefalingene fra FNs internasjonale narkotikaråd.

Komiteen har med interesse også merket seg vurderingene fra Politijuristene, Norges Juristforbund, i deres brev til komiteen av 30. april 2012, der de bl.a. tar til orde for en «sekke-bestemmelse», som vil fange opp flest mulig nye stoffer med misbrukspotensial og samtidig oppfylle presisjonskravet i strafferetten.

Komiteen viser videre til synspunkter fra Actis (Rusfeltets samarbeidsorgan), hvor det bl.a. pekes på at Sverige har en lov som gir myndighetene anledning til å destruere stoffer med skade- og misbrukspotensial, også om stoffene ennå ikke er på narkotikalisten. Komiteen mener det bør vurderes om en lignende bestemmelse også kan være hensiktsmessig i Norge.

Under henvisning til den prosessen som er i full gang for å etablere et nytt og effektivt regelverk i kampen mot nye farlige narkotiske stoffer, ser ikke komiteen behov for å gjøre vedtak slik forslagsstillerne fremmer forslag om.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:79 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Hanne Thürmer, Laila Dåvøy og Kjell Ingolf Ropstad om å sikre at alle former for syntetisk cannabinoider og syntetisk opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til justiskomiteen, datert 17. april 2012

Dokument 8:79 S (2011-2012) - Representantforslag fra Hanne Thürmer, Kjell Ingolf Ropstad og Laila Dåvøy om å sikre at alle former for syntetiske cannabinoider og syntetiske opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen

Jeg viser til Dokument 8:79 S (2011-2012) oversendt fra Stortingets justiskomité i brev av 27. mars 2012. Justiskomiteen ber om min uttalelse til følgende representantforslag:

"Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at alle former for syntetiske cannabinoider og syntetiske opioider automatisk faller inn under narkotikalovgivningen."

Jeg vil innledningsvis informere om at det allerede er i gang et arbeid på dette. Et forslag til ny narkotikaforskrift var på høring høsten 2070. Høringsrunden viste at det nye forslaget til narkotikadefinisjon ikke i tilstrekkelig grad sikret forutberegnelighet, og dermed ville gi tolkningsspørsmål i rettssystemet.

Jeg vil understreke at en ny forskrift må sikre forutberegnelighet og være klargjørende slik at man unngår tolkningstvil mht hva som faller inn under narkotikadefinisjonen,.

Legemiddelverket ble ved brev av 22. juni 2011 bedt om å vurdere om det kan innføres "generic scheduling" i Norge, jf anbefaling fra FNs internasjonale narkotikakontrollråd (INCB).

Temaet "generic scheduling" av narkotika ble aktualisert da INCB, i en pressemelding sendt ut i forbindelse med presentasjonen av byråets årsrapport i mars 2011, gikk ut og anmodet myndighetene om å vurdere innføring av generisk definisjon av narkotika for på denne måten å kunne kontrollere hele grupper av stoffer. Uttalelsen kom som følge av at INCB på verdensbasis ser en økning i antall stoffer som kun er ment for rusformål. Uttalelsen må ses på som et uttrykk for at man ikke lenger kommer til målet ved å oppføre ett og ett stoff av gangen på (de nasjonale) narkotikalistene. Det illegale markedet er på stadig jakt etter å finne nye, ikke-kontrollerte "slektninger" av de allerede oppførte stoffene.

Et nytt forskriftsutkast fra Statens legemiddelverk vil foreligge sommeren 2012. Utkast til nye bestemmelser, herunder narkotikadefinisjon, vil deretter bli sendt på ny ordinær høring.

Frem til nytt regelverk er på plass har jeg av hensyn til folkehelsen understreket overfor Legemiddelverket viktigheten av særlig årvåkenhet mht vurdering av nye enkeltstoffer for oppføring på narkotikalisten.

Oslo, i justiskomiteen, den 5. juni 2012

Per Sandberg

Tore Hagebakken

leder

ordfører