Brev fra Finansdepartementet v/finansministeren til finanskomiteen, datert 4. mai 2012

Dokument 8:93 S (2011-2012) Representantforslag om effektiviseringsgevinster i offentlig sektor

Jeg viser til brev av 25. april 2012 fra finanskomiteen, med representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Gjermund Hagesæter, Åge Starheim, Kenneth Svendsen, Christian Tybring-Gjedde og Jørund Rytman. Komiteen ber om min uttalelse.

Jeg kan forsikre forslagsstillerne om at Regjeringen er opptatt av at ressursene i offentlig sektor disponeres effektivt. I nasjonalbudsjettet redegjøres det hvert år for fornyingsarbeidet. Jeg viser senest til Nasjonalbudsjettet for 2012, hvor både generelle fornyingstiltak og pågående sektortiltak under ulike departementer omtales.

I Regjeringens fornyingsarbeid de nærmeste årene vil satsingen på digitalisering av offentlige tjenester stå sentralt. Jeg viser i den forbindelse til at Regjeringen for kort tid siden la fram et digitaliseringsprogram med mål om bedre tjenester og mer effektiv ressursbruk. Programmet tar sikte på både å effektivisere ressursbruken innen de enkelte statlige virksomhetene og mellom virksomheter. Som det framgår av programmet, er Regjeringen også i dialog med kommunesektoren om hvordan staten kan medvirke til at deres tjenester digitaliseres, med påfølgende effektivitetsgevinster som resultat.

Det vil for øvrig ikke være riktig av Regjeringen å etablere ”effektivitetsenheter” med utgangspunkt i Riksrevisjonen. Riksrevisjonen er Stortingets organ.