2.9 Inntekter og investeringer

Komiteen understreker at landbruksnæringen består av selvstendig næringsdrivende som har ansvar for egen inntekt. Komiteen er opptatt av at landbruket får rammevilkår som kan bidra til at næringens samlede lønnsomhet kan bedres i årene som kommer.

Komiteen vil peke på at det i utviklingen av norsk landbruk vil være viktig å kontinuerlig vurdere ulike incentiver for å stimulere til investeringer og driftsoptimalisering samt avdempe risiko ved større avlingssvingninger som følge av klimaendringene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, merker seg at regjeringen vil sikre utøverne i landbruket en inntektsutvikling og sosiale vilkår på linje med andre grupper og videreutvikle inntekts- og velferdspolitikken i landbruket med utgangpunkt i den landbrukspolitikken som har vært ført etter 2005.

Komiteen deler det syn som fremkommer i meldingen på at økte investeringer er nødvendig for å fornye driftsapparatet, bedre lønnsomheten, øke produktiviteten, og for å sikre god dyrevelferd og HMS. Gode investeringsordninger har stor betydning for rekruttering til landbruket og for å nå målsettingene om økt matproduksjon og et landbruk over hele landet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser videre til de skattegrep som ble gjort i forbindelse med statsbudsjettet for 2012, som er blitt positivt mottatt i næringen, og mener at dette er en viktig forbedring når det gjelder investeringsbehovet i landbruket.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre ønsker en øket lønnsomhet og dermed økte inntekter for landbruksnæringen uten at det fastsettes mål som blir vanskelige å oppnå og som i tillegg er kompliserte å finne beregningsgrunnlaget for, noe som godt illustreres av den stadig pågående diskusjonen om hvordan bondens inntekt skal beregnes og ikke minst hva den skal sammenlignes med. Disse medlemmer er mer opptatt av virkemidlene for å skape forbedret lønnsomhet, økt inntekt og dermed en høyere investeringsevne i landbruket. Det vil være nødvendig med betydelige investeringer i norsk landbruk for å holde produktiviteten oppe, investeringer som blant annet må fokusere på teknologiutvikling, et tema som ikke omtales tilstrekkelig i meldingen. Disse medlemmer viser til at regjeringens beskjedne forbedringer i avskrivninger og en reduksjon i matproduksjonsavgiften ikke er tilstrekkelig for å imøtekomme investeringsbehovet i et fremtidsrettet landbruk.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at det i meldingen er lagt stor vekt på at inntekt er det viktigste virkemiddelet for å nå de landbrukspolitiske målene. Dette medlem er enig i dette. Videre registrerer dette medlem at yrkesutøvere i jordbruket i gjennomsnitt har hatt om lag samme kronemessige inntektsutvikling som andre grupper i samfunnet de siste årene, men likevel ligger inntektsnivået langt lavere enn hos andre yrkesgrupper. For å nå de landbrukspolitiske målene og sikre rekruttering til yrket vil dette medlem presisere at det må legges rammevilkår for næringen som gir bønder, som selvstendig næringsdrivende, muligheter til vesentlig å redusere inntektsforskjellene til andre grupper.

Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme tiltak som gir bønder, som selvstendig næringsdrivende, muligheter til vesentlig å redusere inntektsforskjellene til andre grupper.»