2.18 Rekruttering, kunnskap og innovasjon

Komiteen er tilfreds med at regjeringen slår fast at god rekruttering, et høyt kunnskapsnivå og videreutvikling av kunnskapssystemene er av avgjørende betydning for at landbruks- og matsektoren skal nå de landbrukspolitiske målene.

Komiteen viser til at regjeringen vil arbeide for å styrke kompetansen og rekrutteringen til landbruksyrkene og til industri som baserer seg på landbrukets ressurser. Videre at regjeringen vil legge større vekt på forskning som fremmer bærekraftig økning i matproduksjonen og forskningsbasert innovasjon i næringsmiddelindustrien som fremmer konkurranseevne og bidrar til å opprettholde avsetning av norske jordbruksvarer. Komiteen er enig i dette.

Komiteen viser til at god rekruttering til landbruket er avgjørende for å kunne øke matproduksjon og nå andre mål. Komiteen ser det som viktig at regjeringen fører en landbrukspolitikk som gir ungdom framtidstro, lyst og muligheter til å satse på landbruket som yrke. Komiteen ser det som positivt at Landbruks- og matdepartementet etablerer et ungdomsråd som skal bidra til bedre dialog mellom myndighetene, ungdom og unge bønder, og som skal komme med innspill til hvilke tiltak som er viktige for at ungdom skal ønske å satse på landbruket.

Komiteen merker seg videre at regjeringen vil evaluere struktur og innhold i landbruks- og gartnerutdanningen på videregående nivå, kartlegge fagskoletilbudet og samfunnets behov for landbruks- og matfaglig utdanning i fagskolene. Komiteen ser det også som viktig at det vurderes tiltak for å stimulere til økt søking til høyere landbruksfaglig utdanning.

Komiteen ser det som viktig at det føres en landbrukspolitikk som gir kvinner og menn like muligheter til å drive næringsvirksomhet innenfor landbruk og bygdenæringer.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, har merket seg at Landbruks- og matdepartementet i «Strategi for likestilling i landbruket» fra 2007 har satt mål om 40 prosent kvinnelig representasjon når det gjelder eierskap, næringsutøvelse og deltagelse i styrende organer i landbruket.

Virkemiddelapparatet må videreutvikles med sikte på å sikre økt likestilling og deltaking fra kvinner i landbruks- og matsektoren.

Komiteen viser til at forskning og forskningsbasert innovasjon er et av de viktigste virkemidlene for å øke konkurransekraften og verdiskapingen i verdikjedene på landbruks- og matområdet.

Komiteen merker seg at økt grad av automatisering, økt produktivitet og stadig utvikling av nye produkter krever økt krav til kompetanse også i matindustrien. Komiteen har merket seg at det i en undersøkelse gjennomført av Feed, matindustriens 3-årige kompetanseprosjekt, avdekkes at bedriftene i økende grad vil ha behov for produksjonsmedarbeidere med kompetanse innenfor automatiserings-, produksjons- og prosesskunnskap, og at dagens fagutdanning utdanner folk med for liten teknisk kompetanse i forhold til matindustriens behov.

Komiteen ser det som viktig at de ulike fagskoleutdanningene og høyere utdanningene innenfor matfagene må tilpasse seg næringslivets behov, og ev. moderniseres og styrkes. Industrien består i stor grad av mange og små aktører, og mangelen på store forskningsmiljøer i bedriftene er derfor en stor utfordring. Komiteen er kjent med at norsk mat- og drikkeindustri er avhengig av å være en kunnskapsbasert industri, og for å kunne være konkurransedyktig må forsknings- og innovasjonstakten i industrien øke. Industrien trenger gode fagmiljøer å jobbe sammen med, gode forskningsprogram på mat og flere nettverksprogram.

Komiteen har merket seg at mat- og drikkeindustrien har etablert Den norske teknologiplattform (NTP) Food for Life som skal bidra til å styrke den forskningsbaserte kunnskapen i industrien, og derigjennom styrke innovasjons- og konkurranseevnen. I tillegg skal NTP Food for Life bidra til å styrke det internasjonale samarbeidet på matområdet. Food for Life hjelper bedrifter med å få tilgang til kunnskap og kompetanse om hvordan forskningsverdenen fungerer og hjelp med EU-forskning og 7. rammeprogram, samt hjelp til å finne finansiering og samarbeidspartnere. Komiteen ser det som viktig at myndighetene støtter opp om prosjekter som dette.