Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 2. desember 2011

Dokument 8:11 S (2011-2012) representantforslag fra Ib Thomsen, Øyvind Korsberg, Kari Kjønaas Kjos og Robert Eriksson om en tiltaksplan for bekjempelse av selvmord

Jeg viser til overnevnte representantforslag fremsatt 20. oktober, som ble oversendt Helse- og omsorgsdepartementet 16. november 2011.

Stortinget behandlet 27.10.11 interpellasjon om å utarbeide en ny handlingsplan for å forebygge selvskading og selvmord, fremsatt av stortingsrepresentant Bent Høie (Interpellasjon nr. 5 (2011-2012)). Gjennom interpellasjonen bekreftet jeg at det er under arbeid en ny handlingsplan mot selvmord. Handlingsplanen skal etter planen gjelde fra 2013 og vil avløse dagens strategi mot selvmord. Planen skal fokusere forebygging generelt, sårbare grupper og etterlatte etter selvmord. Helsedirektoratet har begynt gjennomgangen av det selvmordsforebyggende arbeidet. Erfart kunnskap fra brukere, pårørende, etterlatte og fagmiljøenes kompetanse er viktig. Disse gruppene er involvert i arbeidet.

Avslutningsvis vil jeg understreke at det kontinuerlig skjer forbedringsarbeid både når det gjelder kunnskapsgrunnlag, samarbeid med frivillige organisasjoner og i tjenestene. Det er viktig at dette arbeidet ikke stopper opp i påvente av ny handlingsplan.