Kommunal- og forvaltningskomiteens merknader

Komiteens utkast til innstilling ble 9. november 2010 oversendt kommunal- og forvaltningskomiteen til uttalelse. Kommunal- og forvaltningskomiteen kom i brev av 12. november 2010 med følgende uttalelse:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, støtter merknadene fra justiskomiteens flertall til Dokument 8:156 S (2009–2010). Flertallet er tilfreds med at regjeringen har tatt initiativ til omstrukturering i utlendingsforvaltningen for å få til økt kapasitet i forvaltningen av utlendingssaker. Regjeringens forslag er gjengitt i Prop.1 S (2010–2011) Justis- og Politidepartementet. Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet har i samarbeid identifisert en rekke effektiviseringsfaktorer. For flertallet er det viktig at det oppnås en mer brukervennlig og forutsigbar forvaltning av utlendingssakene. Flertallet understreker at omorganiseringen må gi en rask nedgang i antall restanser og redusert saksbehandlingstid. Flertallet registrerer at utrullingen av EFFEKT har åpnet opp for å søke bl.a. visum og opphold på nettet. Flertallet mener det er viktig å fortsette denne utviklingen og mener det bør legges til rette for elektroniske forespørsler om status for saker som er til behandling. Flertallet er enig med justiskomiteens flertall i at man er trygg på at regjeringen i sitt arbeid med å effektivisere, samordne og serviceorientere utledningsforvaltningen kommer fram til gode modeller og løsninger som også ivaretar politiets behov for blant annet ID kontroll av asylsøkere. Flertallet viser også til etableringen at NID (nytt nasjonalt identitets- og dokumentasjonssenter), som er administrativt underlagt Politiets utlendingsenhet, og vil være en styrke i arbeidet med å avklare identiteten til utlendinger som søker seg til eller oppholder seg i Norge.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre slutter seg til merknader og forslag fra sine respektive fraksjoner i justiskomiteen.»