Sammendrag

Forslagsstillerne vil understreke at det er av stor betydning at man sørger for et kvalitativt godt barnevern når barn plasseres utenfor hjemmet.

Et godt barnevern er et barnevern med stort mangfold av tiltak og tilbud, med høy kvalitet og med god ressursutnyttelse. Private institusjoner og tiltak har mye å bidra med, og forslagsstillerne vil derfor sikre disse aktørene likebehandling i det offentlige barnevernet. Det skal være likebehandling av offentlige og private tilbydere av barnevernstjenester. For å sikre at det velges riktig tiltak av god kvalitet for det enkelte barn er det viktig med stor grad av åpenhet om innhold og kvalitet i det tilbudet barnevernet har.

Forslagsstillerne ser at det statlige barnevernet i dag har en rekke fordeler og konkurransevridende faktorer i sin favør, som bidrar til innskrenkninger i og avvikling av private tiltak og institusjoner. Forslagsstillerne mener man er i ferd med å miste en rekke faglige retninger og metodiske tilnærminger som kun er representert i privat regi.

For å styrke barnevernet mener forslagsstillerne det er nødvendig å sikre reell likebehandling av offentlige og private aktører i dette markedet. Forslagsstillerne anmoder derfor Stortinget om å be regjeringen vurdere å innføre en bestillerportal, hvor alle tiltak i markedet ligger inne med all nødvendig informasjon. En slik portal vil være en Internett-basert tjenesteportal med et landsdekkende tjenestetilbud. Ved bruk av en slik portal ved innkjøp av tiltaksplasser vil det være underordnet om leverandøren representerer privat eller offentlig virksomhet.

Å være registrert i en slik portal vil være en garanti for at tiltaket er godkjent og kvalitetssikret. Forslagsstillerne mener det bør vurderes om tiltak som får pålegg om utbedringer, bør fjernes fra portalen hvis ikke utbedring av pålegg fra tilsynsmyndighet finner sted innen rimelig tid.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen iverksette en utredning om utforming og innføring av en Internett-basert tjenesteportal med det formål å gi oversikt og et sammenligningsgrunnlag mellom tilbudene som i dag gis innenfor barnevernet, slik at det blir mulig å velge det beste tilbudet til det enkelte barn/den enkelte ungdom som skal plasseres utenfor hjemmet.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om full likebehandling mellom private og offentlige aktører innenfor barnevernet.»