Innstilling fra justiskomiteen om endring i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Justisdepartementet legger i proposisjonen frem forslag til endring i § 12 første ledd bokstav a i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS) slik at tollmyndighetene gis rett til direkte søk i SIS på lik linje med politiet når de utfører grensekontroll og annen kontroll. Etter gjeldende rett har tollmyndighetene adgang til å gjøre seg kjent med alle kategorier opplysninger i SIS, men må begjære disse utlevert ved henvendelse til Kripos. Forslaget innebærer dermed i hovedsak en forenkling og effektivisering av den tilgang tollmyndighetene allerede har til opplysningene i SIS.

Forslaget om å gi tollmyndighetene direkte tilgang til SIS medfører økonomiske og administrative konsekvenser. Kostnadene forbundet med opprettelse, tilrettelegging og gjennomføring av søketilgangen, blant annet utvikling av teknisk plattform (søkeklient), forutsettes dekket innenfor tollmyndighetenes budsjettrammer.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Sigvald Oppebøen Hansen, Stine Renate Håheim, Thor Lillehovde og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til den fremlagte proposisjonen, hvor det foreslås at Tollvesenet gis rett til direkte søk i Schengen informasjonssystem, SIS. Tollvesenet vil ved lovendringen kunne forenkle og effektivisere sitt arbeid. Muligheten til direkte søking i SIS medfører at Tollvesenet ikke lenger har behov for å henvende seg til Kripos når det er nødvendig å hente ut opplysninger fra SIS. Komiteen anser dette som et viktig bidrag til Tollvesenets arbeid mot den grenseoverskridende kriminaliteten. Samarbeid på tvers av offentlige organer og etater er etter komiteens oppfatning av avgjørende betydning for å bekjempe organisert grenseoverskridende kriminalitet. Ved den forslåtte utvidelsen av lov om Schengen informasjonssystem § 12 får Tollvesenet en utvidet tilgang til informasjon, som øker sannsynligheten for aktive observasjoner av SIS-registrerte personer og gjenstander. Informasjonsutveksling mellom alle som kommer i befatning med ulike deler av kriminalitet bidrar til å redusere omganget av kriminaliteten, og reduserer dermed skadene samfunnet og enkeltmennesker lider som følge av den.

Komiteen vil understreke betydningen av godt samarbeid mellom politi og tollvesen, både når det gjelder informasjonsutveksling og trening av mannskaper. Tollvesenet er avhengig av politiets bistand til å foreta pågripelser av mistenkte eller beslagleggelse av gjenstander.

Komiteen viser til høringsuttalelsen fra Datatilsynet, som understreker de personvernmessige utfordringene som oppstår når en utvidet personkrets får tilgang til personopplysninger som er lagret i SIS. Komiteen legger til grunn at Tollvesenet ivaretar en tilstrekkelig grad av sikring av hvem som har tilgang og hvordan tilgangen anvendes. Komiteen viser i den anledning til lov om behandling av opplysninger i politiet og påtalemyndigheten, Prop. 12 L (2009–2010), Innst. 139 L (2009–2010), Ot.prp. nr. 108 (2008–2009), hvor komiteen understreket at innsamling av personopplysninger medfører utfordringer av personvernmessig art. Komiteen uttalte videre:

«Komiteen vil understreke betydningen av et tydelig og godt regelverk for informasjonssikkerhet og internkontroll når det gjelder behandling av personsensitive opplysninger hos politiet. Dette er viktig både av personvernmessige grunner og for å ivareta politiets behov for at slike opplysninger holdes skjermet for uvedkommende.»

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

I

I lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS) skal § 12 første ledd bokstav a lyde:

a) politi- og tollmyndighet når de utøver grensekontroll og annen kontroll

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i justiskomiteen, den 3. juni 2010

Per Sandberg Anders B. Werp
leder ordfører