Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Svein Flåtten, Frank Bakke Jensen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til Dokument 8:100 S (2009–2010) fra stortingsrepresentantene Frank Bakke Jensen, Svein Flåtten, Elisabeth Røbekk Nørve og Bjørn Lødemel om en strategi for norsk bergindustri.

Komiteen viser videre til vedlagte brev av 29. april 2010 fra statsråd Trond Giske som understreker næringens betydning og muligheter, ikke minst i de nordlige fylkene.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til at statsråden ser potensial for å koordinere virkemidler og regelverk for næringen, og viser videre til at Nærings- og handelsdepartementet har bergverksnæringa som ett av sine satsingsområder. Flertallet har merket seg at regjeringen vil fortsette arbeidet med å styrke bergverksnæringa og utvikle en samordnet politikk på området, men at det ennå ikke er tatt stilling til om dette skal få form av en nasjonal strategi, stortingsmelding, eller om det kan skje på annen måte.

Komiteen viser i denne forbindelse til næringskomiteens innstilling i behandling av Ot.prp. nr. 43 (2008–2009) Innst. O. nr. 89 (2008–2009) om lov om erverv og utvinning av mineralressurser (mineralloven). Den nye mineralloven trådte i kraft 1. januar 2010.

Komiteen er enig i at det er et stort behov for å meisle ut en samordnet politikk for bergverksnæringa, der hensynene til sysselsetting, verdiskaping og miljøhensyn blir avveid slik at næringa kan videreutvikles på en bærekraftig måte. Komiteen er kjent med at verden er på vei inn i en utfordrende situasjon når det gjelder tilgang til nødvendige geologiske ressurser, og at det er stor etterspørsel etter en rekke metaller på verdensbasis. Komiteen har videre merket seg at interessen for leting etter metaller har økt over hele verden, også i Norge.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er derfor tilfreds med at regjeringen allerede er i gang med å utarbeide en ny og samordnet politikk for bergindustrien, og ser fram til at saken så snart som mulig forelegges Stortinget på egnet måte.

Flertallet viser til at regjeringen har utarbeidet nasjonale strategier for flere naturgitte næringer der man ser på totaliteten i næringens utfordringer og muligheter, og har merket seg at også forslagsstillerne henviser til den store betydningen disse har. Flertallet har merket seg at for eksempel den maritime strategien «Stø kurs» fungerer som et aktivt verktøy som danner rammen om regjeringens maritime politikk.

Flertallet ser det som svært viktig at regjeringen også utarbeider en helhetlig politikk for bergindustrien, og er glad for at det ser ut til å være bred politisk oppslutning omkring det arbeidet som er igangsatt for å styrke bergverksnæringen. Flertallet viser videre til at Norsk Bergindustri har utarbeidet et eget notat, «Mineralske råstoffer som mulighet – behovet for en mineralstrategi i Norge», som peker på en rekke utfordringer som bør behandles i denne sammenheng. Flertallet er av den oppfatning at det kan være hensiktsmessig at det vurderes nærmere om en slik samordnet politikk bør få form av en stortingsmelding, slik at også Stortinget får muligheten til å behandle elementene i en slik politikk.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener at regjeringen her inntar en altfor passiv holdning, og mener det er på sin plass å påpeke at man ved ikke å ta stilling til den ønskede strategi, heller ikke tar saken alvorlig nok.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil påpeke at å arbeide strategisk med dette også innebærer at man inkluderer andre departementer, for å få en helhetlig og best mulig løsning.

Disse medlemmer viser til at det på en rekke områder skjer ting som endrer situasjonen for mange av dagens næringsaktører. Nordområdesatsingen, energiindustriutviklingen i Barentshavet inkludert den nye delelinjeavtalen, samt muligheter for at det også finnes store forekomster av mineraler, åpner muligheten for å etablere store industriprosjekter i nord. Endrede markedsforhold på verdensbasis, og den nylig vedtatte mineralloven, og ønsket fra næringa selv om mer forutsigbare rammevilkår er alle momenter som bekrefter behovet for strategisk tenkning på dette felt også blant politikere.

Disse medlemmer viser til at bergverksnæringen trenger gode rammebetingelser som kan stimulere til økt verdiskaping og lønnsomme bedrifter. Disse medlemmer mener det blant annet trengs tiltak som styrker egenkapitalen i kompetente eierselskap, skattemessige insentiver til prospektering og infrastrukturtiltak for å nå mineralforekomstene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil også vise til avisa Nordlys fra fredag 7. mai 2010. Her uttaler Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen: «Regjeringen må ha en bergverksstrategi».

Disse medlemmer er tilfredse med at parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet uttaler seg på en slik måte, men vil legge til at en slik strategi må forankres i Stortinget.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi om norsk bergindustri, med konkrete forslag til hvordan næringens ressurser og muligheter til økt aktivitet best kan nyttiggjøres på kort og lang sikt, herunder ved bruk av virkemidler som skatt, forenkling av saksbehandling, en synliggjøring av kompetanseforholdene i offentlig sektor og en klargjøring av ansvarsforholdene i forvaltningen mv. og legge dem frem for Stortinget på egnet måte.»

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti deler forslagsstillernes intensjon, men ønsker en bred behandling av saken i Stortinget for å sikre en helhetlig politikk for bergverksnæringen.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme med en stortingsmelding om bergverksnæringen.»