Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at NKS Kløverhagen og tilbudet og kompetansen ved institusjonen opprettholdes inntil det foreligger et faglig minst like godt alternativt tilbud til pasientgruppen.»

NKS Kløverhagen i Ringebu er en institusjon med 18 døgnplasser fordelt på to poster, én for alderspsykiatri og én for aldersdemente med psykiatriske tilleggssymptomer og/eller vanskelig atferd. Institusjonen har 33 ansatte. Behandlingstilbudet retter seg i hovedsak mot psykososial habilitering/rehabilitering og miljøterapi. Det tilbys også ambulante tjenester. Tilbudet ved Kløverhagen er definert som spesialisthelsetjeneste og blir finansiert gjennom en driftsavtale med Sykehuset Innlandet HF. Avtaleforholdet mellom NKS Kløverhagen og Sykehuset Innlandet HF opphører i juni 2010 etter at Sykehuset Innlandet HF i 2008 vedtok å si opp avtalen. Styret vedtok 8. februar 2010 å avvikle driften ved Kløverhagen innen utgangen av mai måned 2010.

Forslagsstillerne viser til at protestene mot nedleggelse av Kløverhagen og det alderspsykiatriske kompetansemiljøet der har vært mange, og at både enkeltpersoner og organisasjoner har gitt uttrykk for at det ikke kan være riktig å legge ned et så kompetent og nødvendig tilbud når behovet i høy grad er til stede og når det øvrige psykiatriske tilbudet i regionen bygges ned.

Forslagsstillerne mener det må foretas en ny vurdering av Kløverhagen og institusjonens plass i alderspsykiatrien. De mener at et likeverdig tilbud synes å være langt unna realisering tatt i betraktning de nedskjæringer som er vedtatt for psykiatrien i regionen.