Brev fra Samferdselsdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 19. mars 2010

Representantforslag, dok 8:65 S (2009-2010) fra FrP om innføring av setebeltepåbud i buss og sikker og forsvarlig skolebusstransport

Jeg viser til brev av 2. mars 2010 fra Transport- og kommunikasjonskomiteen til Samferdselsdepartementet.

Regjeringen er opptatt av at alle skolebarn skal ha en trygg skoleveg, og at skoleskysstransporten utføres på en trygg og forsvarlig måte. Fylkeskommunene og kommunene har i dag ansvaret for skoleskyssen, og de har stor frihet i utformingen av skysstilbudet og til å stille krav til transportørene. Samferdselsdepartementet er kjent med at mange av fylkeskommunene arbeider aktivt med trafikksikkerhet og skoleskyss ved bl.a. å stille krav om sitteplass til skolebarna, krav om maksimal- eller gjennomsnittsalder for bussmateriellet eller gjennom eget skyssreglement for sjåfør og skoleelever.

Samferdselsdepartementet har som det også framgår av representantskapsforslaget, gjennom de siste årene arbeidet med problemstillinger knyttet til sikring av skolebarn i buss, jf bl.a. også Dokument nr. 8:28 (2007 – 2008) og behandlingen av dette. Det er her, som departementet tidligere har redegjort for, en rekke administrative, tekniske og praktiske problemer som må finne sin løsning.

Jeg kan opplyse at Samferdselsdepartementet i oppfølgingen av saken har en aktiv dialog med fylkeskommunene, og har tatt opp trafikksikkerhet og skoleskyss ved flere anledninger. Fylkeskommunene ble i brev av 10. juli 2009 oppfordret til, i samråd med kommunene og skolene, å finne hensiktsmessige og gode løsninger lokalt for å sikre skolebarna både på veg til bussen, ved busstoppet og under bussturen. Departementet tok også opp skoleskyss på konsultasjonsmøte 18. august 2009 med kommunesektoren, representert ved KS. Trafikksikkerhet og skoleskyss ble også diskutert i møte 30. oktober 2009 mellom Samferdselsdepartementet og samferdselssjefene.

Jeg opplever at alle berørte parter er opptatt av trafikksikkerhet knyttet til skoleskyss, ved busstopp og ved skolebarnas ferdsel til og fra skolen. Når det gjelder transport av skolebarn i buss og stående ungdom mener jeg at det er behov for å vurdere felles retningslinjer som kan sikre skolebarna tilgjengelig sitteplass og bilbelte i skolebuss. Jeg har derfor sammen kunnskapsministeren tatt initiativ til å sette ned en felles arbeidsgruppe som skal utrede nærmere aktuelle problemstillinger knyttet til trafikksikkerhet og skoleskyss i buss, blant annet også om det er grunnlag for å foreta eventuelle regelverksendringer. Arbeidsgruppen vil avslutte arbeidet i løpet av våren 2010, og det er et mål å få satt i gang endringer raskt. Det er behov for å tilpasse den praktiske gjennomføringen i dialog med fylkeskommunene og samtidig være oppmerksom på at det kan ta noe tid å gjennomføre eventuelle regelverksendringer.

Stortinget vil få seg forelagt resultatet av dette arbeidet på egnet måte.