Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en endringsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Nederland for så vidt angår De nederlandske Antiller

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Innledning

Den 10. september 2009 ble det i Paris undertegnet en protokoll til endring av artikkel 27 i skatteavtalen mellom Norge og De nederlandske Antiller. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon 4. september 2009. På vegne av Norge undertegnet ambassadør Tarald O. Brautaset og på vegne av De nederlandske Antiller undertegnet Minister of Finance Mrs. Ersilia de Lanooy.

Protokollen trer i kraft på den første dagen i den tredje måneden som følger etter datoen for den siste notifikasjon fra partene om at de interne prosedyrer for ikrafttredelse av protokollen er gjennomført. Protokollen får virkning fra denne dag. Protokollen vil også ha virkning for opplysninger for tidligere inntektsår.

1.2 Generelle bemerkninger

I regi av Nordisk Ministerråd har de sju nordiske land ført felles forhandlinger med en rekke jurisdiksjoner som har opprettholdt lovgivning som hindrer innsyn i inntekts-, formues- og eierskapsforhold knyttet til nordiske skattebetalere, med sikte på å få i stand avtaler om innsyn i og utveksling av opplysninger i skattesaker. Fra norsk side har arbeidet vært ledet av avdelingsdirektør Per Olav Gjesti, Finansdepartementet, som også har ledet styringsgruppen for prosjektet.

De jurisdiksjoner de nordiske land fører felles forhandlinger med har tidligere gitt bindende erklæringer til OECD om at de vil implementere den standard for innsyn i og utveksling av opplysninger i skattesaker som er etablert i OECDs mønsteravtale artikkel 26. Jurisdiksjonene er utvalgt i samråd med skattemyndighetene i de nordiske land.

Norge har en skatteavtale med De nederlandske Antiller, undertegnet i Willemstad 13. november 1989, men artikkel 27 om utveksling av opplysninger i skattesaker tilsvarer ikke artikkel 26 i OECDs mønsteravtale av 2005. Det vil si at etter gjeldende avtale er De nederlandske Antiller ikke forpliktet til å gi norske skattemyndigheter innsyn i kontoopplysninger og andre opplysninger som innehas av banker og finansinstitusjoner i De nederlandske Antiller, om eierforhold til for eksempel selskaper og truster knyttet til norske skattytere, eller å gi opplysninger i saker der De nederlandske Antiller ikke har egen skatteinteresse, dersom intern lovgivning er til hinder for dette. Norge og De nederlandske Antiller ble i september 2008 enige om å oppdatere artikkel 27 om utveksling av opplysninger i gjeldende skatteavtale til den standard som framgår av artikkel 26 i OECDs mønsteravtale av 2005, og for øvrig beholde skatteavtalen uendret.

De øvrige nordiske land har ikke alminnelige skatteavtaler med De nederlandske Antiller, og vil derfor inngå egne avtaler om utveksling av opplysninger i skattesaker, samt avtaler om å fremme investeringer på begrensede områder.

Det vises til proposisjonen for bemerkninger til den enkelte bestemmelsene i protokollen.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til regjeringens forslag om å sette i kraft en endringsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Nederland for så vidt angår De nederlandske Antiller, undertegnet i Paris 10. september 2009.

3. Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til å sette i kraft en endringsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Nederland for så vidt angår De nederlandske Antiller, undertegnet i Paris 10. september 2009.

Oslo, i finanskomiteen, den 6. mai 2010

Torgeir Micaelsen

Torfinn Opheim

leder

ordfører