Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en overenskomst om utveksling av opplysninger i skattesaker mellom Norge og Nederland for så vidt angår Aruba, med tilleggsoverenskomst

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Innledning

Den 10. september 2009 ble det i Paris undertegnet en overenskomst om utveksling av opplysninger i skattesaker og en tilleggsoverenskomst til fremme av økonomisk utvikling i Aruba. På vegne av Norge undertegnet ambassadør Tarald O. Brautaset og på vegne av Aruba undertegnet Minister of Finance and Economic Affairs, Mr. Nilo J. J. Swaen.

Overenskomstene trer i kraft på den første dagen i den andre måneden etter den siste av partenes underretninger om at internrettslige prosedyrer for ikrafttredelse er gjennomført. Overenskomsten om utveksling av opplysninger i skattesaker vil få virkning for alle inntektsår som kan undersøkes når anmodning om opplysninger framsettes. Tilleggsoverenskomsten får virkning fra og med det skatteåret som begynner på eller etter 1. januar i det kalenderår som følger etter det året da overenskomsten trer i kraft. Tilleggsoverenskomsten opphører automatisk og slutter å ha virkning fra den dato overenskomsten om utveksling av opplysninger i skattesaker mellom partene opphører.

1.2 Generelle bemerkninger

I regi av Nordisk Ministerråd har de sju nordiske land ført felles forhandlinger med en rekke jurisdiksjoner som har opprettholdt lovgivning som hindrer innsyn i inntekts-, formues- og eierskapsforhold knyttet til nordiske skattebetalere, med sikte på å få i stand avtaler om innsyn i og utveksling av opplysninger i skattesaker. Fra norsk side har arbeidet vært ledet av avdelingsdirektør Per Olav Gjesti, Finansdepartementet, som også har ledet styringsgruppen for prosjektet.

De jurisdiksjoner de nordiske land fører felles forhandlinger med har tidligere gitt bindende erklæringer til OECD om at de vil implementere den standard for innsyn i og utveksling av opplysninger i skattesaker som er etablert i OECDs mønsteravtale artikkel 26. Jurisdiksjonene er utvalgt i samråd med skattemyndighetene i de nordiske land.

For å etablere juridisk grunnlag for effektiv informasjonsutveksling må det imidlertid inngås bilateral overenskomst bygget på den modell for avtale om utveksling av opplysninger som er utviklet av OECD med hver enkelt jurisdiksjon. De politiske erklæringer er i seg selv ikke nok.

Etter sin ordlyd avviker utkastet til informasjonsutvekslingsavtale noe fra OECDs modell, men er i stor grad utformet i tråd med de avtaler Norge tidligere inngått med andre jurisdiksjoner.

I motsetning til den avtalepakke som Norge tidligere har inngått med andre jurisdiksjoner er det med Aruba utformet en tilleggsoverenskomst til fremme av økonomisk utvikling i Aruba. Overenskomsten innebærer skattefritak for filialer av norske selskaper som driver reell virksomhet innenfor Aruba på avgrensede områder, og tar sikte på å bistå Aruba til å etablere alternativ virksomhet til dagens finansnæring. Skattefritaket tilsvarer det som følger av gjeldende dobbeltbeskatningsavtale Norge har med nabolandet De nederlandske Antiller, men er tidsbegrenset til fem år. Tilleggsoverenskomsten omfatter ikke virksomhet på kontinentalsokkelen. Tilleggsoverenskomsten forutsetter at overenskomsten om effektiv informasjonsutveksling blir gjennomført, og den vil automatisk bortfalle dersom sistnevnte opphører.

Avtalene er inngått på engelsk. Som vedlegg til proposisjonen følger de engelske tekstene og norske oversettelser.

Det vises til proposisjonen for merknader til de enkelte materielle avtalebestemmelsene.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til regjeringens forslag om å sette i kraft en overenskomst om utveksling av opplysninger i skattesaker mellom Norge og Nederland for så vidt angår Aruba, med tilleggsoverenskomst, undertegnet i Paris 10. september 2009.

3. Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til å sette i kraft en overenskomst om utveksling av opplysninger i skattesaker mellom Norge og Nederland for så vidt angår Aruba, med tilleggsoverenskomst, undertegnet i Paris 10. september 2009.

Oslo, i finanskomiteen, den 6. mai 2010

Torgeir Micaelsen

Torfinn Opheim

leder

ordfører