Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 22. mars 2010

Prop. 79 S (2009–2010) SAS AB – statens deltakelse i kapitalforhøyelse

I Prop. 79 S (2009–2010) vises det til at styrets forslag til egenkapitalutvidelse skal behandles på en ekstraordinær generalforsamling i SAS AB 7. april. Dette var opprinnelig også planen da den ordinære generalforsamlingen var planlagt gjennomført 13. april. SAS AB endret imidlertid i slutten av februar sin finansielle plan ved å skyve fram den ordinære generalforsamlingen til 7. april slik at de sakene som var tenkt behandlet på en ekstraordinær generalforsamling nå er satt på sakslisten for den ordinære generalforsamlingen 7. april. Denne beslutningen kom etter at regjeringen hadde fremmet Prop. 79 S.

Når det i Prop. 89 S (2009–2010) vises til generalforsamlingen som skal holdes 7. april, gjelder også dette den ordinære generalforsamlingen.

Endringen har ingen konsekvenser for de vedtak Stortinget er invitert til å fatte i henhold til de to proposisjonene.

I Prop. 79 S er det lagt til grunn for regjeringens forslag om å tegne i den foreslåtte kapitalutvidelsen på 5 mrd. SEK i SAS AB at selskapet inngår endelige avtaler med de ansatte om innsparinger på 500 mill. SEK og at obligasjonsgjelden på om lag 2 mrd. SEK som forfaller i april og september i år blir erstattet av ny langsiktig finansiering.

SAS AB har meldt at begge disse forutsetningene nå er på plass under forutsetning av at generalforsamlingen 7. april godkjenner en fullmakt til å etablere et konvertibelt obligasjonslån på inntil 2 mrd. SEK (jf. Prop. 89 S).

Selskapet meldte fredag 12. mars at det var inngått avtaler med piloter og kabinansatte som ga en årlig innsparing på 500 mill. SEK. Fredag 19. mars utstedte selskapet et konvertibelt obligasjonslån med løpetid 5 år og et volum på 1,6 mrd. SEK. Dette lånet forutsetter godkjenning av generalforsamlingen før det blir effektivt. I tillegg har selskapet utstedt langsiktige obligasjoner for om lag 600 mill. SEK i et europeisk program.

Forutsetningene for statens tegning av aksjer i kapitalutvidelsen på 5 mrd. SEK er således oppfylt dersom generalforsamlingen 7. april gir styret fullmakt til å hente inn et konvertibelt obligasjonslån, og dersom Stortinget gir sin tilslutning til forslagene fra regjeringen i Prop. 79 S (2009–2010) og Prop. 89 S (2009–2010).