Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en endringsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Singapore, undertegnet i Singapore 18. september 2009

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 18. september ble det i Singapore undertegnet en protokoll til endring av artikkel 27 i skatteavtalen mellom Norge og Singapore. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon 4. september 2009. Ambassadør Janne Julsrud undertegnet protokollen på vegne av Norge, og på vegne av Singapore undertegnet Second Permanent Secretary for Finance, Mr. Peter Ong.

Protokollen trer i kraft på den trettiende dag etter at den siste notifikasjon fra partene om at de interne prosedyrer for ikrafttredelse av protokollen er gjennomført. Protokollen får virkning på denne dag. Protokollen vil også ha virkning for tidligere inntektsår så langt partenes lovgivning tillater det.

Gjeldende artikkel 27 om utveksling av opplysninger i skatteavtalen med Singapore bygger på OECDs mønsteravtale og standarden for utveksling av opplysninger slik den framsto før endring av OECDs mønster til artikkel 26 i 2005. Det betyr blant annet at partene ikke er forpliktet til å utveksle opplysninger i skattesaker dersom dette forhindres av internrettslige forhold.

I mai 2009 anmodet Singapore om forhandlinger om endring av gjeldende skatteavtale, herunder artikkel 27. Bakgrunnen var at Singapore planla lovendringer som ville gjøre dem i stand til å etterleve standarden for utveksling av opplysninger i skattesaker slik den har vært formulert i OECDs mønsteravtale artikkel 26 siden 2005. Forhandlinger ble gjennomført i august 2009 og en ble enige om en protokoll til endring av artikkel 27 i skatteavtalen. Et utkast til protokoll ble parafert 14. august 2009. Forhandlingene om de øvrige deler av avtalen vil ta noe lengre tid. Forhandlingene ble fra norsk side ledet av ekspedisjonssjef Odd Hengsle.

Protokollen er inngått på engelsk. Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske teksten og en norsk oversettelse.

Fram til nå har Singapore opprettholdt lovgivning som har forhindret skattemyndighetene i å utveksle opplysninger med mindre Singapore selv hadde bruk for slike opplysninger for egne skatteformål.

Artikkel 1 i protokollen innfører en ny artikkel 27 i skatteavtalen. Den nye artikkel 27 tilsvarer artikkel 26 OECDs mønsteravtale slik den lyder etter 2005. Endringen medfører at partene skal innhente og utveksle opplysninger uten hensyn til om de selv trenger dem for egne skatteformål. Videre kan en begjæring om opplysninger ikke avvises under henvisning til at opplysningene må innhentes fra banker, andre finansinstitusjoner, forvaltere eller lignende.

Artikkel 2 og 3 inneholder bestemmelser om ikrafttredelse og virkning for protokollen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til Regjeringens forslag om å sette i kraft en endringsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Singapore, undertegnet i Singapore 18. september 2009.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en endringsprotokoll til skatteavtalen mellom Norge og Singapore, undertegnet i Singapore 18. september 2009.

Oslo, i   , den 15. desember 2009

Torgeir Micaelsen

Thomas Breen

leder

ordfører