Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til en skatteavtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Qatar, undertegnet i Oslo 29. juni 2009

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 29. juni 2009 ble det i Oslo undertegnet en avtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Qatar. Formålet med avtalen er å hindre dobbel skattlegging og å forebygge skatteunndragelse av inntekt. Samtykke til undertegning ble gitt i kongelig resolusjon av 8. mai 2009. Avtalen ble skrevet under av ekspedisjonssjef Stig Sollund på vegne av Norge og direktør Moftah Jassim Al Moftah på vegne av Qatar.

Avtalen vil tre i kraft 30 dager etter at begge statene har gitt hverandre beskjed om at nødvendige skritt er tatt for at avtalen kan tre i kraft. Avtalen får virkning for skatt av inntekt som vedkommer påfølgende kalenderår etter at avtalen er trådt i kraft.

Etter oppfordring fra qatarske styresmakter tok Norge og Qatar i 2002 opp forhandlinger om å inngå en skatteavtale. Etter tredje forhandlingsrunde i Oslo ble et utkast til avtale parafert den 23. mai 2007. Ekspedisjonssjef Odd Hengsle, Finansdepartementet, ledet den norske delegasjonen.

Avtalen bygger i store trekk på mønsteret for tosidige avtaler som er utarbeidet av OECD. Avtalen inneholder likevel enkelte avvik fra denne mønsteravtalen. Blant annet inneholder den regler om virksomhet og arbeid utenfor kysten, tilsvarende dem som finnes i de fleste andre skatteavtalene Norge har inngått de siste årene. Det vises til omtalen av de enkelte bestemmelser i proposisjonen.

Avtalen er inngått på engelsk, arabisk og norsk. Alle tekstene er gyldige, men ved tvil om tolkningen skal den engelske teksten være avgjørende. Den engelske og norske teksten følger som vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Qatar, undertegnet i Oslo 29. juni 2009.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en skatteavtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Qatar, undertegnet i Oslo 29. juni 2009.

Oslo, i finanskomiteen, den 17. november 2009

Torgeir Micaelsen

Thomas Breen

leder

ordfører