Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Slovenia, undertegnet i Ljubljana 18. februar 2008

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 18. februar 2008 ble det i Ljubljana skrevet under en avtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Slovenia. Formålet med avtalen er å hindre dobbel skattlegging og å forebygge unndragning av skatter av inntekt. Samtykke til underskrivning ble gitt i kongelig resolusjon av 30. november 2007. Avtalen ble på vegne av Norge skrevet under av finansminister Kristin Halvorsen og på vegne av Slovenia av finansminister Andrej Bajuk.

Avtalen vil tre i kraft når begge statene har gitt hverandre melding om at nødvendige skritt er tatt for at avtalen kan tre i kraft. Avtalen får virkning for skatter av inntekt som vedkommer det kalenderåret som følger etter det året avtalen trer i kraft.

Etter oppfordring fra slovenske styresmakter tok Norge og Slovenia i 1996 opp forhandlinger om å inngå en skatteavtale. Etter en tredje forhandlingsrunde i Ljubljana ble et utkast til avtale parafert den 23. mai 2007. Ekspedisjonssjef Odd Hengsle, Finansdepartementet, ledet den norske delegasjonen.

Avtalen bygger i store trekk på mønsteret for tosidige avtaler som er utarbeidet av OECD. Avtalen inneholder likevel noen avvik fra denne mønsteravtalen. Blant annet har avtalen regler om virksomhet og arbeid utenfor kysten, tilsvarende slike som fins i de fleste skatteavtalene som Norge har inngått de senere årene. Det vises til omtalen av de enkelte bestemmelser i proposisjonen.

Avtalen er inngått på engelsk, slovensk og norsk. Alle tekstene er gyldige, men ved tvil om tolkningen skal den engelske teksten være avgjørende. Den engelske og norske teksten følger som vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Slovenia, undertegnet i Ljubljana 18. februar 2008.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en skatteavtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Slovenia, undertegnet i Ljubljana 18. februar 2008.

Oslo, i finanskomiteen, den 17. november 2009

Torgeir Micaelsen

Thomas Breen

leder

ordfører