4.12 Kap. 645 Regional verneombudsordning i hotell- og restaurantbransjen og renholdsbransjen

Det foreslås bevilget 6 mill. kroner for 2010.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til Regjeringens handlingsplan 2 mot sosial dumping og at innføring av regionale verneombud er en oppfølging av denne.

Flertallet viser også til at Regjeringen har under utredning en ordning med ID-kort i renholdsbransjen og at et forslag om dette vil bli sendt på høring.

Flertallet viser til Regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til at Regjeringen tidligere har uttalt vilje til å innføre ID-kort og registreringsordning i renholdsbransjen.

Disse medlemmer registrerer imidlertid at Regjeringen ikke har fulgt opp og fremmet forslag om dette, og vil påpeke at et slikt tiltak vil bidra til transparens og derfor er nødvendig for å sikre seriøsitet i bransjen.

Disse medlemmer mener videre det vil være behov for at det etableres en registreringsordning for renholdsbedrifter tilsvarende den som er etablert for bemanningsbedrifter. En slik registreringsordning vil gi Arbeidstilsynet informasjon om eksisterende renholdsselskaper, og det vil gi bedre mulighet for tilsyn og kontroll med bransjen.

Disse medlemmer vil understreke behovet for raskt å innføre en ordning med id-kort og en registreringsordning for virksomheter i renholdsbransjen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning med ID-kort og en registreringsordning for virksomheter i renholdsbransjen."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at Regjeringen foreslår å innføre regionale verneombud i renholdsbransjen. En ordning disse medlemmer går imot.

Disse medlemmer vil påpeke at utfordringene som bransjen står overfor løses ikke ved dette tiltaket, og frykter at det eneste som oppnås er at den seriøse delen av bransjen påføres en ny avgift.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2010 hvor man reduserer kap. 645 post 70 med 6 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative statsbudsjett for 2010 hvor overføringene til Regional verneombudsordning i hotell- og restaurantbransjen og renholdsbransjen reduseres med 6 mill. kroner. Disse medlemmer mener at tilsynsfunksjonen i arbeidslivet først og fremst bør ligge hos Arbeidstilsynet, og viser til at Høyres alternative statsbudsjett for 2010 styrket dette tilsynet med 10 mill. kroner.