1. Brennpunkt-programmet Infiltratøren

NRK Brennpunkt sendte programmet «Infiltratøren» tirsdag 19. februar 2013. Programmet handlet om Christian Høibøs virke som kilde

Christian Høibø blir i denne meldingen enkelte ganger benevnt som «kilden». for PST i perioden 2002 til 2012. I programmet sa Høibø at «alle Internasjonale Sosialister ble kartlagt» og at han kopierte og overleverte til PST både medlemslistene til organisasjonen og listene over hvem som abonnerte på dens medlemsblad, Gnisten.

Operativ leder i PST uttalte følgende til Brennpunkt:

«Vanligvis kommenterer vi ikke forholdet til kilder, men i dette tilfellet har vi valgt å gjøre et unntak. Christian Høibø har vært en kilde for PST i mange år, og han har gjort en god jobb for oss i denne perioden».

2. Bakgrunn og mandat for undersøkelsen

På bakgrunn av påstandene som ble fremmet i Brennpunkt-programmet og den påfølgende offentlige debatten, besluttet utvalget 20. februar 2013 å ta opp saken av eget tiltak, jf. kontrolloven § 3 annet ledd annet punktum

Lov 3. februar 1995 nr. 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (kontrolloven).. Utvalget fastsatte følgende mandat for sin undersøkelse:

«Utvalget skal undersøke påstander om politisk overvåking utført av PST som følge av tjenestens bruk av Christian Høibø som kilde til informasjon. Hovedspørsmålet er – om personer som ut fra politisk overbevisning er knyttet til visse organisasjoner eller grupperinger, har blitt overvåket av PST kun som følge av denne tilknytningen og sine politiske meninger. Videre vil utvalget vurdere om PSTs bruk av Høibø som kilde har vært i samsvar med regelverket for bruk av menneskelige kilder som innhentingsmetode, og andre bestemmelser og prinsipper som gjelder for PST.»

3. Rammen for og gjennomføringen av undersøkelsen

I henhold til utvalgets lovpålagte oppgaver fører utvalget løpende kontroll med PSTs registreringer av enkeltpersoner og miljøer. Forbudet mot registrering kun på bakgrunn av politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning mv. har vært, og er, et sentralt kontrollpunkt for utvalget.

Instruks 19. august 2005 nr. 920 for Politiets sikkerhetstjeneste (PST-instruksen) § 15: «Opplysninger om en person kan ikke behandles kun på bakgrunn av hva som er kjent om personens etnisitet eller nasjonale bakgrunn, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, fagforeningstilhørighet eller opplysninger om helsemessige eller seksuelle forhold». Kontrollen har i noen tilfeller ført til at utvalget har stilt spørsmål til PST om grunnlaget for behandling av opplysninger om enkeltpersoner, hvoretter tjenesten har slettet opplysninger fra sine registre. Utvalget er også for enkelte miljøers del blitt orientert om PSTs forebyggende arbeid. Til sist nevnes at noen miljøer har inngått som en del av mer overordnede saker som utvalget har tatt opp med PST. Utvalget har orientert Stortinget om kontrollen i sine årsmeldinger, jf. kontrolloven § 8 nr. 2.

I denne saken har utvalgets undersøkelse favnet vidt, og den inkluderer en gjennomgang av saker som tidligere er blitt kontrollert. Meldingen begrenses imidlertid til å omtale de emner som har dannet grunnlag for merknader fra utvalget. Dette begrunnes særlig i at opplysninger om lovpålagte oppgaver som PST har utført innen regelverkets rammer, har et legitimt behov for beskyttelse. Dette er i tråd med vanlig praksis i utvalget. Videre har utvalget ved utformingen av meldingen tatt hensyn til kildens personverninteresser.

Utvalgets undersøkelse har bestått i en gjennomgang av PSTs arkiver og registre, herunder tjenestens arbeidsregister Smart og materiale fra PSTs system for kildeføring (KildeSys).

Videre har utvalget gjennomført samtale med Christian Høibø og samtaler i avhørs form med 13 tidligere og nåværende tjenestemenn i PST, jf. kontrollinstruksen § 9.

Instruks 30. mai 1995 nr. 4230 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (kontrollinstruksen). Ledelsen i PST har gitt en orientering til utvalget.

Det faller utenfor utvalgets lovfestede mandat å foreta en vurdering av effektiviteten av det forebyggende arbeidet til tjenesten. Dette innebærer at utvalget ikke har tatt opp til behandling hver eneste påstand som ble fremmet i Brennpunkt-programmet og i det offentlige ordskiftet som fulgte. Utvalgets undersøkelse har ikke vært rettet mot Høibøs virke som kilde for PST i tilknytning til miljøer på den politiske høyresiden.

Utvalget har mottatt klager fra organisasjoner og enkeltpersoner som er gjort til en del av undersøkelsen. Utvalget har mottatt 6 klager og henvendelser fra enkeltpersoner og organisasjoner i etterkant av programmet. Klagerne er blitt orientert enkeltvis om utfallet av deres saker.