3. Representantskapets rolle og ansvar

Etter Grunnloven § 75 c fører Stortinget «... Opsyn over Rigets Pengevæsen». Oppgaven ivaretas blant annet gjennom Norges Banks representantskap i samsvar med sentralbankloven.

Norges Banks øverste organer er hovedstyret og representantskapet. Representantskapets myndighet og oppgaver er regulert i sentralbankloven § 5 tredje og fjerde ledd:

«Representantskapet skal føre tilsyn med bankens drift og med at reglene for bankens virksomhet blir fulgt. Representantskapet skal herunder føre tilsyn med at hovedstyret har tilfredsstillende styring og kontroll med bankens administrasjon og virksomhet, og med at det er etablert hensiktsmessige rutiner for å sikre at bankens virksomhet utøves i henhold til lov, avtaler, vedtak og rammeverk for øvrig. Tilsynet omfatter ikke hovedstyrets utøvelse av skjønnsmyndighet etter loven.»

Det siste punktet innebærer at representantskapet ikke kan overprøve hovedstyrets skjønnsmessige vurderinger innenfor rammeverket til Norges Bank. Dette gjelder blant annet skjønn ved utøvelse av ledelsesmyndigheten, vedtak i pengepolitikken og rådgivning. Det generelle tilsynet med Norges Banks drift vil imidlertid omfatte organisasjonen og prosessene som Norges Bank har etablert og som skal gi et grunnlag for skjønnsutøvelsen.

«Representantskapet kan etter forslag f ra hovedstyret bestemme at produksjon av pengesedler og mynter eller annen forretningsmessig virksomhet som faller inn under denne loven, skal utøves av selskap som banken helt eller delvis eier. Representantskapet fører tilsyn med slike selskaper.»

Norges Bank har for tiden ikke slike selskaper.

«Representantskapet fastsetter bankens årsregnskap og vedtar etter forslag f ra hovedstyret dens budsjett.»

Representantskapet velger ekstern revisor, og det er videre lovbestemt at representantskapet skal ha et sekretariat. For øvrig har representantskapet lovbestemt beslutningsmyndighet på enkelte konkrete saksområder.

«Representantskapet har rett til innsyn i alle bankens anliggender og kan foreta de undersøkelser som det finner nødvendig for svie oppgaver etter loven. Representantskapet avgir uttalelse om hovedstyrets protokoller, tilsynet med banken og saker som det forelegges av hovedstyret.»

I sentralbankloven § 30 er det regulert at representantskapets uttalelse skal avgis til Stortinget minst en gang årlig og at den

«... minst skal inneholde:

  • 1. en redegjørelse for hvordan tilsynet med banken har vært organisert,

  • 2. en redegjørelse for gjennomførte tilsynsaktiviteter og representantskapets prioriteringer i det videre tilsynsarbeidet,

  • 3. en redegjørelse for tilsynet med bankens kapitalforvaltning,

  • 4. representantskapets vurdering av hovedstyrets styring og kontroll med bankens administrasjon og virksomhet, jf. § 5 tredje ledd annet punktum,

  • 5. en redegjørelse for representantskapets arbeid med vedtakelse av bankens budsjett og fastsettelse av regnskap, jf. § 5 fjerde ledd annet punktum,

  • 6. eventuelle særlige merknader som tilsynet måtte gi grunnlag for.»

Det er redegjort for disse forholdene i denne rapporten.

Figur 1. Representantskapets organisasjon og oppgaver

[Figur:]