Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid

Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid har i perioden avholdt 3 delegasjonsmøter og én delegasjonsreise til Tromsø og Svalbard.

På delegasjonsreisen til Tromsø og Svalbard hadde delegasjonen møter med blant annet Polarinstituttet, Havforskningsinstituttet, Sysselmannen på Svalbard, Universitetsstudiene på Svalbard, Kings Bay og Lokalstyret i Longyearbyen. Delegasjonen besøkte også Ny-Ålesund.

Delegasjonen var også vertskap for et møte i Den arktiske parlamentarikerkomiteen i Stortinget den 7. juni 2010 hvor medlemmer av delegasjonen deltok. På dette møtet presenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre Norges arktiske politikk og den nylig inngåtte avtalen mellom Norge og Russland om delelinjen i Barentshavet. Den danske utenriksminister Lene Espersen deltok også for å rapportere om aktivitetene til det danske formannskapet i Arktisk råd. Et annet sentralt tema på møtet var den internasjonale forskerkonferansen om oppfølgingen av Det internasjonale polaråret som ble arrangert på Lillestrøm 8.–12. juni 2010 og hvor delegasjonen deltok sammen med medlemmer av Den arktiske parlamentarikerkomiteen.

Som Stortingets representant i Den arktiske parlamentarikerkomiteen har Morten Høglund vært komiteens rapportør for temaet «Samarbeid om utdanning og forskning – oppfølging av det internasjonale polaråret». I den forbindelse hadde Høglund flere møter med representanter fra norsk arktisk forskermiljø, og deltok på rådsmøtet til Arktisk universitet i Yakutsk, Russland 2.–4. juni 2010. Høglund presenterte rapporten som en av hovedinnlederne på parlamentarikerkonferansen i Brussel 13.–15. september 2010. Høglunds anbefalinger dannet grunnlaget for anbefalingene omkring dette temaet i sluttdeklarasjonen fra konferansen.

Delegasjonen har vært representert ved arktiske møter og seminarer, blant annet i Brussel. Delegasjonen finansierte en utstilling om arktisk parlamentarisk samarbeid i forbindelse med deltakelse på «Arctic Venue» i København i 12.–19. desember 2009. «Arctic Venue» var et sidearrangement under FNs klimatoppmøte (COP 15) i København som foregikk i samme periode. Utstillingen er senere satt opp på andre konferanser, blant annet «Arctic Frontiers» i Tromsø i 25.–29. januar 2010.