Stortingspresident Masud Gharahkhani reiser til USA i forbindelse med Nato-toppmøtet.

Stortingspresident Masud Gharahkhani reiser til USA i forbindelse med Nato-toppmøtet.

Stortingspresidenten til Nato-toppmøte i USA

Stortingspresident Masud Gharahkhani reiser til USA 4.-9. juli for å delta på Natos parlamentariske toppmøte i Washington DC. Møtet markerer Natos 75-årsjubileum.

Hovedformålet med USA-reisen er å lede Stortingets delegasjon til Natos parlamentariske toppmøte i Washington DC 8.-9. juli. Delegasjonen består ellers av Trond Helleland (H) og Sverre Myrli (Ap). I forkant av møtet i Washington skal stortingspresidenten besøke norske miljøer i Midtvesten og få et innblikk i den amerikanske valgkampen.

Nære allierte

− Båndene mellom Norge og USA er særdeles sterke og viktige. Grunnloven vår fra 1814 er inspirert av den amerikanske fra 1787, så vårt verdifelleskap har dype felles røtter. Neste år markerer vi 200 år med norsk utvandring til Amerika. USA ga helt avgjørende hjelp som sikret seier over nazistene i 1945. Siden 1949, da vi sammen stiftet Nato, har vi vært nære allierte, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

Transatlantisk sikkerhet og støtten til Ukraina blir viktige temaer på Nato-toppmøtet.

− Mitt viktigste budskap til amerikanerne og andre allierte er at Norge bidrar tungt til transatlantisk sikkerhet. Et enstemmig Storting står bak både den femårige støtten til Ukraina og langtidsplanen for forsvaret. At parlamentslederne fra de allierte landene møtes i Kongressen for å markere sin oppslutning om Nato under alliansens 75-årsjubileum, sender et viktig signal. Vi står sammen bak våre demokratiske verdier, og vi står rede til å forsvare dem – én for alle, alle for én, sier Gharahkhani.

Besøker norske miljøer i Midtvesten

Under oppholdet vil stortingspresidenten besøke steder som Chicago, Decorah og Minneapolis, hvor mange nordmenn bosatte seg da de emigrerte. Her skal Masud Gharahkhani møte folk og besøke viktige institusjoner for å få innblikk i norsk-amerikansk historie og fremme økt næringslivssamarbeid, samt kultur- og kunnskapsutveksling.

Stortingspresidenten vil under besøket både i Midtvesten og i DC møte politikere på nasjonalt og delstatsnivå, og også partimedarbeidere og støttespillere, fra begge partier.

− Uansett hvem amerikanerne stemmer på, vil USA være et svært viktig land for Norge, som venn og alliert. Derfor ønsker jeg å bruke denne reisen til å fremme forståelsen av betydningen av våre tette bånd overfor ulike miljøer. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å møte forskjellige folk for å lytte og komme tettere på den politiske situasjonen i USA, sier Gharahkhani.


Sist oppdatert: 01.07.2024 11:07