Vedtak uke 23
I uke 23 vedtok Stortinget blant annet at seksuell omgang med noen som verken i ord eller handling har samtykket til det kan gi inntil 6 års fengsel. «Turistskatt» ble også vedtatt, og regjeringen ble bedt om å skjerpe inn reglene rundt permisjon fra forvaringsstraff.

Klubbe. Foto: Stortinget.
Endringer i straffeloven (samtykke til seksuell omgang m.m.)
Stortinget har vedtatt endringer i straffeloven kapittel 26 om seksuallovbrudd. Endringene innebærer blant annet at en bestemmelse om seksuell omgang uten samtykke inntas i straffelovens bestemmelse om voldtekt.
Bestemmelsen bygger på den såkalte «bare ja betyr ja»-modellen, og retter seg mot den som har seksuell omgang med noen som hverken i ord eller handling har samtykket til det.
Bestemmelsen vil ramme den som har seksuell omgang med en person som forholder seg passiv, med mindre det foreligger konkrete holdepunkter for at passiviteten må tolkes som et samtykke.
Strafferammen er satt til fengsel inntil 6 år.
Saken ble andregangsbehandlet 10. juni.
«Turistskatt»
Stortinget har vedtatt lov om besøksbidrag.
Den vedtatte loven inneholder en bestemmelse om at Kongen kan gi forskrift om avgift fra cruisevirksomhet, og en bestemmelse om at Kongen kan gi forskrift om besøksbidrag for Longyearbyen.
Stortinget vedtok også å be regjeringen gjennomføre en evaluering av loven senest tre år etter at loven har trådt i kraft.
Regjeringens forslag om at loven også skulle inneholde regler om avgift for overnatting på fastlandet ble ikke vedtatt. Stortinget vedtok i stedet at kun kommuner med særlig stor belastning fra reiselivet kan gi forskrift om overnattingsavgift på nærmere bestemte vilkår som må dokumenteres og godkjennes av departementet før avgiften kan tre i kraft.
Saken ble andregangsbehandlet 10. juni.
Endring av forvaringsreglene
Stortinget har behandlet et representantforslag fra stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet om endring av forvaringsreglene.
Stortinget vedtok å be regjeringen foreslå nødvendige endringer av forvaringsstraffen, herunder innstramming i reglene for å begjære prøveløslatelse, krav til bruk av elektronisk kontroll ved permisjon og prøveløslatelse, og en sikrere risikovurdering av domfelte med forvaringsstraff.
Meldinger fra regjeringen, Sivilombudet samt andre eksterne organer
Stortinget har mottatt og behandlet flere meldinger fra regjeringen samt årsmeldinger og særskilte meldinger fra eksterne organer.
Fra regjeringen:
- Statens pensjonsfond 2025
- Statsrekneskapen 2024
- Helse for alle. Rettferdig prioritering i vår felles helsetjeneste
- Forebygging av ekstremisme - Trygghet, tillit, samarbeid og demokratisk motstandskraft
- Droner og ny luftmobilitet
- Når uhellet er utenlands - Konsulær bistand og bistand fra norske myndigheter i krisesituasjoner i utlandet
- Innsats for demokrati, rettsstat og menneskerettigheter i Europa. Norges arbeid i Europarådet
- Fornye, forsterke, forbedre. Framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus
- Samiske språk, kultur og samfunnsliv. Kommunale tjenestetilbud til samiske innbyggere
Fra eksterne organer:
- Riksrevisjonens årsrapport 2024
- Melding for året 2024 fra Sivilombudet
- Særskilt melding til Stortinget om innlåsing og faktisk isolasjon i fengslene
- Særskilt melding til Stortinget om manglende svar og lang saksbehandlingstid
- Menneskerettighetene i Norge 2024 - NIMs årsmelding
- Årsmelding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) for 2024
- Innberetning fra Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret for 2024
Andre saker
I uke 23 ble det behandlet en uvanlig stor mengde saker.
Blant annet ble det vedtatt utvidelser av røykeforbudene i tobakksskadeloven og en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten.
Mange av sakene som ble behandlet var representantforslag. Det ble gjort vedtak i behandlingen av forslagene om:
- erstatning til overlevende og etterlatte etter Alexander L. Kielland-ulykken
- å gi kommunene større frihet til å løse oppgavene og å redusere det statlige styringstrykket
De fleste andre representantforslagene ble ikke vedtatt, for eksempel oppnådde ikke forslagene om å trekke oljefondet ut av okkupasjon og krigsbrotsverk, bedre regulering av sosiale medier og større ansvarliggjøring av SoMe-gigantene, ekstraordinær gransking av oppholdstillatelsen og asylsøknader til eritreere i Norge, å rekruttere høykompetent arbeidskraft fra USA, å sette fredsarbeid i sentrum av norsk utenrikspolitikk eller tilslutning til FNs atomvåpenforbud et tilstrekkelig flertall.