Elin Agdestein holdt innlegg under AIPAs generalforsamling. Foto: Stortinget.

Elin Agdestein holdt innlegg under AIPAs generalforsamling. Foto: Stortinget.

Viktig å samarbeide om globale helsespørsmål

Stortinget deltok for første gang som fast observatør på generalforsamlingen til de sørøstasiatiske ASEAN-landenes interparlamentariske forsamling (AIPA) mandag 23. august.

I lys av den pågående pandemien, fremmet Elin Agdestein (H) i sitt innlegg betydningen av økt interparlamentarisk dialog med AIPA om globale helsespørsmål.

Rettferdig gjenreisning etter pandemien

− Det er viktig å sikre en rettferdig, bærekraftig og digital gjenreisning etter pandemien, samtidig som vi opprettholder demokratiske prinsipper, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter, sa Agdestein til forsamlingen tidlig mandag morgen.

Stortinget ble tatt opp som fast observatør i AIPA i 2020, etter å ha deltatt som gjest i tre år. Rollen som observatør gir nye muligheter for tettere samarbeid med kolleger i en region med økt handels- og utenrikspolitisk betydning for Norge.

Norge har et sektordialogpartnerskap med den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN. Som fast observatør i AIPA, vil Stortinget gi dette samarbeidet en viktig parlamentarisk dimensjon.

Se og hør Agdesteins innlegg

Om AIPA

AIPA er en interparlamentarisk forsamling bestående av nasjonale parlamenter i de ti ASEAN-landene i Sør-Øst Asia samt nasjonale parlamenter i en rekke observatørland i Asia, Stillehavet og Europa.

Les mer om delegasjonen


Sist oppdatert: 24.08.2021 12:41