Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 8

I uke 8 vedtok Stortinget blant annet at Norge kan vedta tap av statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser og å be regjeringen bekjempe gjengkriminalitet.

Norsk pass. Foto: iStock.

Norsk pass. Foto: iStock.

Tap av statsborgerskap av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser

Stortinget har vedtatt endringer i statsborgerloven.

Endringene innebærer at departementet av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser kan treffe vedtak om tap av statsborgerskap for en person som også har annet statsborgerskap, og som har utvist en fremferd som kan tilsi at vedkommende sterkt vil skade slike interesser.

Endringene medfører videre at staten skal bære alle kostnader med saken dersom det reises søksmål om gyldigheten av departementets vedtak.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Politimeldingen - et politi for fremtiden

Stortinget har behandlet melding fra regjeringen om fremtidens politi samt en tidligere redegjørelse om bemanning og beredskap i politiet.

Det ble blant annet vedtatt å be regjeringen:

  • bevare dagens organisering av Utrykningspolitiet.
  • se til at hovedstatistikken over drap i Norge inneholder en fullstendig oversikt over alle drap.
  • sørge for at alle politidistrikt setter i verk umiddelbare tiltak for å avverge og bekjempe gjengkriminalitet.
  • i forbindelse med forslag til ny straffeprosesslov sikre full identitetsskjerming av for politiansatte.
  • gjenåpne arrester der nedleggelse under politireformen har ført til at politiet bruker uforholdsmessig mye tid på transport av fanger.
  • Sette i gang planleggingen av ny politihøgskole og kommer tilbake til Stortinget på egnet måte.
  • opprette et nasjonalt våpenregister som legges til Brønnøysundregistrene og til Nordland politidistrikt med forvaltning i Mosjøen.

Fødsels- og barselsomsorg og jordmortjenester

Stortinget har behandlet et forslag fra representanter fra Senterpartiet om tiltak for å sikre en trygg fødsels- og barselsomsorg og jordmortjenester i hele landet.

Med støtte fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt ble det vedtatt å be regjeringen instruere Helse Midt-Norge RHF om å sikre fortsatt drift ved fødeavdelingen i Kristiansund.

Det ble også vedtatt å be regjeringen snarest sørge for at Helse Møre og Romsdal HF tilføres de nødvendige faglige og økonomiske ressursene til å sikre forsvarlig drift av fødeavdelingen i Kristiansund.

Et forslag om at Stortinget ber regjeringen sikre at hurtigtester kan brukes på sykehusene slik at det legges bedre til rette for at partneren får være med på svangerskapsoppfølgingen og i fødsels- og barselstiden ble enstemmig vedtatt.

Nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026

Stortinget har behandlet Representantforslag fra Fremskrittspartiet om utsettelse av kravet om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026.

Representantforslaget ble ikke vedtatt.

Stortingets flertall, bestående av medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti og MDG, vedtok å be regjeringen om å bidra til gjennomføring av tiltak initiert av lokale og regionale myndigheter som reduserer utslipp i verdensarvfjorden.

Flertallet ber også regjeringen om å foreslå tiltak som sikrer verdensarvfjordene som anløpshavn for cruise båter også etter 2026, blant annet ved at staten sikrer etablering av landstrøm i Flåm, som planlagt, innen 2022.

Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning

Stortinget har behandlet en stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning.

Det ble enstemmig vedtatt å be regjeringen foreslå tiltak som skal øke studiemobiliteten blant studenter med tilretteleggingsbehov og å be regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer slik at norske studenter i utlandet kan ha deltidsjobb uten å miste sitt medlemskap i folketrygden.

Videre ble det vedtatt å be regjeringen sikre gode finansieringsmekanismer for studieopphold i utlandet for å sikre lik tilgang uansett økonomisk bakgrunn - også til høyt rangerte læresteder.

Stortinget ba også regjeringen videreutvikle enklere, raskere og mer forutsigbare godkjenningsordninger for utenlandsk utdanning og kompetanse.

Andre saker

Det ble vedtatt endringer i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 som innebærer at flere omfattes av tiltakene.

Stortinget har også behandlet regjeringens forslag til økonomiske tiltak i møte med pandemien. Her ble regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet 2021 vedtatt med noe økning på enkelte poster i forhold til regjeringens forslag.

Stortinget behandlet i tillegg er rekke andre saker, blant annet representantforslag om en enklere hverdag for synshemmede, å sikre at personer i alderen 0-49 år ikke skal bosettes på sykehjem i strid med eget ønske, å fjerne kunstige begrensningene på stomiutstyr samt å frata fylkesmannen og Statens vegvesen innsigelsesrett i plan- og arealsaker.

Det ble ikke flertall for representantforslagene om en tredje juridisk kjønnskategori eller fjerning av boplikten for boligeiendom og fritidseiendom.

Sist oppdatert: 01.03.2021 14:19
: