Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 5

I uke 5 har Stortinget blant annet vedtatt endringer om innreisekarantene i smittevernloven, behandlet en melding fra regjeringen om dagligvaremarkedet samt behandlet en rekke representantforslag.

Illustrasjonsfoto: iStock.

Illustrasjonsfoto: iStock.

Oppholdssted under innreisekarantene

Stortinget har vedtatt midlertidige endringer i smittevernloven som innebærer en ny midlertidig forskriftshjemmel som åpner for at Kongen kan gi forskrift om hvor og hvordan personer som reiser inn til Norge, skal gjennomføre karantene for å motvirke spredning av covid-19. Bestemmelsen vil bli opphevet 1. juli 2021.

Vedtaket ble fattet med stemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Daglegvare og konkurranse - kampen om kundane

Stortinget har behandlet en melding fra regjeringen om Daglegvare og konkurranse.

Stortinget har enstemmig vedtatt å be regjeringen:

  • sikre tettere tilsyn med vertikal integrasjon og vertikale bindinger i dagligvaremarkedet
  • klargjøre at Konkurransetilsynet må være spesielt oppmerksom på vertikal integrasjon og konsentrasjon av kjedemakt
  • utarbeide permanent grensehandelsbarometer før 1. juli 2021
  • legge frem forslag til tiltak for å redusere grensehandelen.

Stortinget har også med vekslende flertall vedtatt å be regjeringen:

  • utrede og foreslå tiltak for å sikre mer åpenhet i verdikjeden for mat, stille krav om regnskaps- og funksjonsmessig skille mellom ledd i verdikjeden
  • klargjøre for Konkurransetilsynet at veiledende virksomhet må styrkes i dagligvaresatsingen
  • foreslå hvordan oppnådd rabatt mellom leverandør og kjede i større grad kan følge varen
  • klargjøre for Konkurransetilsynet at leverandør med dominerende stilling har særlig ansvar for å vise at forskjeller i innkjøpsbetingelser er saklig begrunnet.

Statens vegvesens trafikkstasjon på Mysen

Stortinget har behandlet et representantforslag om at Statens vegvesens trafikkstasjon på Mysen i Indre Østfold opprettholdes.

Representantforslaget ble ikke vedtatt.

Det ble imidlertid flertall for følgende forslag, fremmet av representanter fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre og med støtte fra Kristelig Folkeparti:

Stortinget ber regjeringen avvente planlagte nedleggelser eller reduksjoner av tjenestetilbud ved trafikkstasjonene. Eventuelle strukturendringer skal ikke gjennomføres før man har på plass gode løsninger som gjør at behovet for fysisk oppmøte er varig redusert, eksempelvis som følge av digitalisering, og som ikke får store negative konsekvenser for folk og næringsliv.

Andre saker

En rekke andre saker ble også behandlet i uke 5, blant annet ble det vedtatt endringer om funksjonelt skille for nettforetak i energiloven og endringer i kvotesystemet i havressursloven. I tillegg ble en melding fra regjeringen om innovasjon i offentlig sektor behandlet.

Stortinget behandlet også flere representantforslag, blant annet om krav til samfunnshensyn i offentlige anskaffelser, å sikre norsk eierskap til skog og opprydding av gruveforurensing i Folldal. Ingen av disse fikk flertall i Stortinget.

Sist oppdatert: 06.02.2021 09:34
: