Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 48

I uke 48 har Stortinget blant annet vedtatt rett til å sette opp ladepunkt for elbil i borettslag og å sikre informasjonstilgang for Koronakommisjonen. I tillegg ble langtidsplanen for Forsvaret debattert, avstemming her gjøres neste uke.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Ladepunkt for elbil i borettslag

Stortinget har handsama forslag til endringar i burettslagslova mv. (rett til å setje opp ladepunkt for elbil, samanslåing av eigarseksjonssameige). Det blei vedteke endringar i burettslagslova, eierseksjonsloven og visse andre lover.

Endringane inneber å innføre ein ny regel i burettslagslova som vil gi andelseigarar ein rett til – på visse vilkår – å setje opp ladepunkt for elbil. Det blei også gjort presiseringar i den eksisterande regelen i eigarseksjonslova som gjer seksjonseigarar ein tilsvarande rett.

Vidare inneber endringane å senke kravet for å kunne slå saman to eller fleire eigarseksjonssameige, frå semje til to tredels fleirtal på årsmøtet. Formålet med forslaget er å gjere det enklare for eigarseksjonssameige å slå seg saman til meir formålstenlege driftseiningar.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Koronakommisjonens informasjonstilgang

Stortinget har vedtatt lov om informasjonstilgang for kommisjonen som skal gjennomgå og trekke lærdom fra covid-19-utbruddet i Norge (Koronakommisjonen).

Loven skal sikre at kommisjonen får tilstrekkelig informasjonstilgang til å kunne gjennomføre sitt oppdrag og regulerer for øvrig behandling av opplysninger og dokumenter hos kommisjonen.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Distrikstmeldingen

Stortinget har behandlet meldingen fra regjeringen «Levende lokalsamfunn for fremtiden», også kalt distriktsmeldingen.

Stortinget vedtok å be regjeringen:

  • utarbeide en veileder for hvordan man kan ta vare på eldre bygg gjennom bruksendring til ny aktivitet.
  • klargjøre overfor fylkesmennene at lokalt selvstyre skal vektlegges sterkere enn i dag ved behandling av kommunale planer og dispensasjoner.
  • komme tilbake til Stortinget med en vurdering av det framtidige mulighetsrommet for endring av formuesskatten, der både statens inntekter og kommunenes handlingsrom for konkurranse om skattebetingelser mellom kommuner belyses.

Langtidsplanen for Forsvaret

Langtidsplanen for Forsvaret har også vært debattert denne uken, men ikke votert over. Avstemming er planlagt 1. desember.

Andre saker

Denne uken har Stortinget også vedtatt endringer i vanressursloven mv., behandlet en rekke representantforslag om blant annet begrensning av regjeringens fullmakter i smittevernloven, å styrke og utvide ordningen med gratis rettshjelp til ofre for trygdeskandalen og oppfølging av uriktig straffedømte asylsøkere på tilsvarende måte som i Nav-sakene.

I tillegg behandlet Stortinget flere årsrapporter for 2019, fra blant annet Norges institusjon for menneskerettigheter, Datatilsynet og Personvernnemda.

Sist oppdatert: 27.11.2020 10:52
: