Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 21

I uke 21 vedtok Stortinget blant annet kritikk av regjeringen for håndteringen av Bergen Engines-saken, å forlenge hjemmel for korona-karantene og å oppheve totalforbudet mot nydyrking av myr.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og resten av regjeringen mottok kritikk for håndteringen av Bergen Engines-saken. Foto: Stortinget.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og resten av regjeringen mottok kritikk for håndteringen av Bergen Engines-saken. Foto: Stortinget.

Kritikk mot regjeringen for håndteringen av Bergen Engines-saken

Et flertall i Stortinget vedtok kritikk mot regjeringen for ikke å ha hatt gode nok rutiner knyttet til sikkerhetsarbeid, anvendelse av sikkerhetsloven og samordning mellom departementene når det gjelder utenlandske oppkjøp av virksomheter i Norge som kan true nasjonale sikkerhetsinteresser, og for mangelfull informasjon til Stortinget om regjeringens håndtering av Bergen Engines-saken.

Videre vedtok flertallet å be regjeringen gjennomføre og legge frem for Stortinget en kartlegging av sikkerhetskompetansen i departementene, en gjennomgang av sikkerhetslovens anvendelse og en evaluering av hvordan sikkerhetsforståelsen i departementene etableres og hvordan samarbeid mellom departementene blir sikret.

Fortsatt hjemmel for koronakarantene

Stortinget har enstemmig vedtatt midlertidige endringer i smittevernloven som innebærer en forlengelse av midlertidig forskriftshjemmel som åpner for at Kongen kan gi forskrift om hvor og hvordan personer som reiser inn til Norge, skal gjennomføre karantene for å motvirke spredning av SARS-CoV-2.

Bestemmelsen vil bli opphevet 1. desember 2021.

Nydyrking av myr

Det er ikke lenger totalforbud mot nydyrking av myr. Stortinget har vedtatt følgende:

  • For å unngå skade på natur- og kulturlandskap eller for å redusere utslepp av klimagassar kan departementet gi føresegner for nydyrking. Søknad om nydyrking eller nedbygging av myr kan berre skje der omsynet til klima, natur- og kulturlandskap vert varetatt gjennom ein heilskapleg plan godkjend av den enkelte kommune.

Universell utforming av offentlige organers nettsteder og apper

Stortinget har enstemmig samtykket til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av EU-direktivet om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner – Web Accessibility Directive (WAD).

WAD stiller krav om universell utforming av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner. De nye EU-kravene bidrar til at tjenester og innhold, som legges ut på nettsteder og mobilapplikasjoner, blir mer tilgjengelig for brukere.

Havplast

Stortinget har behandlet et forslag fra representanter fra FrP om globale og nasjonale tiltak for renere hav og håndtering av plast. Stortinget har med vekslende flertall vedtatt å be regjeringen:

  • spesifisere statsforvalterens ansvar og koordinerende oppgave i arbeidet mot marin forsøpling
  • utarbeide en helhetlig strategi og handlingsplan mot marin forsøpling
  • utrede en incentivordning for at flere frivillige vil bidra til rydding av plast
  • gi faglig støtte og veiledning til kommunene som utarbeider egne plasthandlingsplaner mot marin forsøpling
  • arbeide for en forpliktende global avtale mot plastforsøpling i havet
  • komme tilbake til Stortinget med forslag til å skjerpe straffen mot dumping av avfall fra skip langs norskekysten og
  • vurdere å innføre en tilskuddsordning som dekker kostnadene forbundet med leveranser av avfall etter frivillige ryddeaksjoner i forbindelse med statsbudsjettet for 2022.

Andre saker

Stortinget har også behandlet en rekke andre saker i uke 21, blant annet er det vedtatt å tillate kommuner å flagge med andre flagg enn det norske, samiske, kommunens eller fylkets på sine bygninger, å legge bedre til rette for produksjon og bruk av biogass samt å be regjeringen foreslå tiltak for å sikre at et økt antall MS-pasienter får delta i klinisk utprøving av stamcellebehandling i Norge.

Sist oppdatert: 01.06.2021 13:31
: