Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 18

Stortinget har i uke 18 blant annet vedtatt å be regjeringen følge opp Koronakommisjonens rapport med uavhengig granskning. Det ble også vedtatt endringer i folketrygdloven om sykepenger og pleiepenger.

Jonas Gahr Støre (A) og statsminister Erna Solberg (H) i replikkordskifte under debatten om statsministerens redegørelse om koronoakommisjonen rapport. Foto: Stortinget.

Jonas Gahr Støre (A) og statsminister Erna Solberg (H) i replikkordskifte under debatten om statsministerens redegørelse om koronoakommisjonen rapport. Foto: Stortinget.

Koronakommisjonens rapport

Stortinget har ved behandlingen av statsministerens redegjørelse om Koronakommisjonens rapport fattet flere vedtak. Stortinget ba blant annet regjeringen:

  • igangsette en uavhengig granskning av regjeringens arbeid for å sikre Norges befolkning vaksiner og sammenligne denne med sammenlignbare land utenfor EU som Israel og Storbritannia og en gransking av strategien for utrulling av vaksiner, herunder prioriteringer og tempo.
  • sikre at Koronakommisjonen gjør en grundig vurdering av behovet for sengekapasitet og intensivberedskap i helseforetakene og på den bakgrunn fremme anbefalinger om hvor mye kapasitet og bemanning bør økes for å gjøre sykehusene rustet til å møte eventuelle kommende pandemier.
  • sette ned en ekspertgruppe for å gå gjennom konsekvensene av koronapandemien og smitteverntiltakene for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne og fremme konkrete forslag om hvordan innsatsen framover bør styrkes.

Sykepenger og pleiepenger

Stortinget har vedtatt endringer i folketrygdloven når det gjelder sykepenger og pleiepenger.

Endringene om sykepenger skal legge til rette for å effektivisere, digitalisere og automatisere saksbehandlingen i ny saksbehandlingsløsning i Arbeids- og velferdsetaten.

Det er vedtatt å:

  • samle aktivitetsplikt og medvirkningsplikt i én bestemmelse
  • presisere perioden det kan gis rett til sykepenger i utlandet (utenfor EØS)
  • begrense valgretten ved samtidig rett til sykepenger og arbeidsavklaringspenger
  • oppheve de særlige reglene for sykepenger ved tilbakefall av yrkesskade.

Når det gjelder stønad ved barns og andre nærståendes sykdom er det vedtatt forenklinger som skal bidra til å gjøre hverdagen enklere for foreldre til syke og funksjonshemmede barn. Bestemmelsen som presiserer at man ikke har rett til pleiepenger ved mer enn 80 pst. tilsyn av andre oppheves, i tillegg er det vedtatt forenklinger når det gjelder krav til legeerklæring for pleiepenger.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Flytting av kontrollsentralen på Sola

Stortinget har behandlet representantforslag om stans av planer om flytting av kontrollsentralen på Sola.

Stortinget vedtok å be regjeringen gjøre det klart overfor Avinor at et brudd med samlokalisering av Hovedredningssentralen og kontrollsentralen på Sola ikke kan aksepteres, og at flytting av kontrollsentral og flygeledere til Røyken ikke må skje.

Offisielle samiske og offisielt kvensk navn på Kongeriket Norge

Stortinget har fastsatt offisielle samiske og offisielt kvensk navn på Kongeriket Norge.

Som offisielle samiske navn på Norge er fastsatt Norga (nordsamisk), Vuodna (lulesamisk) og Nöörje (sørsamisk). Som offisielle samiske navn på Kongeriket Norge er fastsatt Norgga gonagasriika (nordsamisk), Vuona gånågisrijkka (lulesamisk) og Nöörjen gånkarïjhke (sørsamisk). Som offisielt kvensk navn på Norge er fastsatt Norja og som offisielt kvensk navn på Kongeriket Norge er fastsatt Norjan kuninkhaanvaltakunta.

Andre saker

Stortinget har denne uken også behandlet en rekke andre saker, blant annet ble det vedtatt å:

Representantforslagene om å gi mennesker med funksjonsnedsettelser mulighet til å velge nullutslippsbiler i Nav, å avvikle avkortningen i pensjon for gifte og samboende pensjonister og å tydeliggjøre forbud mot seksuell trakassering i arbeidsmiljøloven ble også behandlet, uten å få flertall.

Sist oppdatert: 07.05.2021 10:11
: