Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 16

I uke 16 vedtok Stortinget blant annet å be regjeringen sette i gang arbeidet med Nord-Norgebanen og å sikre Aker sykehus som fullverdig lokalsykehus for Groruddalen samt å lovfeste klinisk etikkomité i helseforetakene.

Illustrasjonsfoto fra Nordlandsbanen. Foto: iStock.

Illustrasjonsfoto fra Nordlandsbanen. Foto: iStock.

Nord-Norgebanen

Stortinget har behandlet meldingen fra regjeringen «Mennesker, muligheter og norske interesser i nord». Meldingen gir en helhetlig gjennomgang av regjeringens nordområdepolitikk og omhandler både det internasjonale bildet i Arktis, forholdet til våre naboland i Bartensregionen og på Nordkalotten og utviklingen i Nord-Norge.

Stortinget vedtok følgende:

  • Stortinget ber regjeringa sikre norsk eigarskap av kritisk infrastruktur og eigedom, samt nasjonal kontroll over naturressursar i nordområda.
  • Stortinget ber regjeringa setje i gang arbeidet med å realisere Nord-Norgebana.

Lovfestet klinisk etikkomité

Stortinget har enstemmig vedtatt å lovfeste helseforetakenes plikt til å opprette klinisk etikkomité og forslag om hjemmel til i særlige tilfeller å kunne dele pasientopplysninger med medlemmene i klinisk etikkomité.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Representantforslag om Ullevål sykehus

Stortinget har behandlet et representantforslag fra medlemmer fra Senterpartiet, SV, MDG og Rødt om Ullevål sykehus.

Det er fattet følgende enstemmige vedtak:

  • Stortinget ber regjeringen sikre at Aker sykehus snarest blir et fullverdig lokalsykehus for hele Groruddalen.
  • Stortinget ber regjeringen sørge for at det ikke planlegges for en reduksjon i den fremskrevne sykehusaktiviteten i Oslo.

I tillegg vedtok Stortinget – mot stemmene til Høyre, Venstre og KrF – å be regjeringen ikke tillate salg av sykehustomta på Ullevål, og avvente en eventuell salgsbeslutning til etter at etappe 2 av Nye Oslo universitetssykehus er regulert og utredet i forprosjekt og det foreligger detaljerte planer som sikrer at hele Groruddalens befolkning får sitt lokalsykehustilbud ved Aker sykehus. 

Tospråklig navn på Nordland fylke

Stortinget har vedtatt endringer i inndelingslova. Endringene innebærer at det innføres tospråklig navn på Nordland fylke, norsk og lulesamisk, slik at navnet endres til Nordland eller Nordlánnda.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Andre saker

I uke 16 behandlet Stortinget også flere andre saker, blant annet redegjørelsen fra kultur- og likestillingsministeren om status i arbeidet med å fremme likestilling og mangfold i alle sektorer og lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett.

En rekke representantforslag ble også behandlet, blant annet om:

Sist oppdatert: 23.04.2021 10:07
: