Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 20

Stortinget vedtok i uke 20 fire endringer i Grunnloven og behandlet blant annet nasjonal helse- og sykehusplan 2020–2023 og et representantforslag om å opprette et Nav-ombud.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Grunnlovsforslag om endring av §89 om domstolskontroll med lover

Stortinget har behandlet innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om grunnlovsforslag fra Michael Tetzschner, Erik Skutle og Per Olaf Lundteigen.

Forslaget gjelder endring i Grunnloven § 89 om domstolkontroll med lover, og ble fremsatt i åtte alternativer. Hensikten var å oppnå bedre samsvar mellom paragrafens ordlyd og det faktiske tilsiktede meningsinnhold.

Et flertall i komiteen (Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Venstre) anbefalte å bifalle alternativ H i forslaget. Mindretallet (FrP, SV, og uavhengig representant Ulf Leirstein) anbefalte ikke å bifalle noen av alternativene fordi det kunne skape usikkerhet. Ved voteringen ble alternativ H vedtatt med 79 mot 36 stemmer.

Grunnloven § 89 lyder etter dette:
«I saker som reises for domstolene, har domstolene rett og plikt til å prøve om det strider mot Grunnloven å anvende en lovbestemmelse, og om det strider mot Grunnloven eller landets lover å anvende andre beslutninger truffet under utøving av offentlig myndighet».

Grunnlovsforslag om å fjerne ed for å bli beskikket som embetsmann

Stortinget har behandlet innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag om endring i § 21 annet punktum om avgivelse av ed eller forsikring som vilkår for å bli beskikket som embetsmann. Forslagsstillerne foreslo at embetsmenns lydighets- og troskapsplikt følger direkte av Grunnloven.

Flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen anbefalte å bifalle forslagets alternativ 2. Ved voteringen ble alternativ 2 vedtatt med 79 mot 36 stemmer.

Grunnloven § 21 lyder etter dette:
«Disse har lydighets- og troskapsplikt til konstitusjonen og kongen».

Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023

Stortinget har behandlet Nasjonal helse- og sykehusplan 2020–2023.

Det ble fattet 11 vedtak, om blant annet:

  • beredskap og produksjon av legemidler og medisinsk utstyr i Norge
  • fast ambulansehelikopter i Kirkenes og at sykehuset i Kirkenes skal være intensivvirksomhet nivå 2
  • videreføring av fødeavdelingen i Kristiansund til nytt sykehus på Hjelset er i drift
  • rutiner for å sørge for at deler av et barns journal kan sperres for innsyn
  • regjeringen må fremme en egen sak om basestrukturen for luftambulansen, som må omfatte Innlandet og Vinje/Bykle
  • ideelle sykehus og DPSer skal inngå i de nye helsefellesskapene

Vedtakene som ble fattet, og de komitémerknadene som har flertall i innstillingen til meldingen, vil være førende for regjeringens politikk på området.

Utmåling av menerstatning ved pasientskader

Stortinget har vedtatt endringer i pasientskadeloven som gir Helse- og omsorgsdepartementet en lovhjemmel til å gi en egen forskrift om utmåling av menerstatning ved pasientskader. Vedtaket ble fattet med stemmene fra regjeringspartiene og Fremskrittspartiet.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Nav-ombud

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Fremskrittspartiet om etablering av Nav-ombud.

Stortinget vedtok å be presidentskapet om å endre mandatet for utvalget som utreder Stortingets kontrollfunksjoner (Harberg-utvalget) slik at utvalget vurderer og kommer med forslag til etableringen av et Nav-ombud i tråd med merknadene fra stortingsflertallet i Innst. 254 S (2019–2020).

Videre ble det vedtatt å be regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med forslag til endring i trygderettsloven som avbryter søksmålsfristen til lagsmannsretten ved klage over Trygderettens kjennelser til Sivilombudsmannen.

Stortinget vedtok også å be regjeringen vurdere tiltak for å bedre veiledningen og oppfølgingen av den enkelte bruker i Nav.

Offentliggjøring av ugradert informasjon fra Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne

Stortinget har behandlet forslag fra representanten Bjørnar Moxnes om offentliggjøring av ugradert informasjon fra Riksrevisjonens undersøkelse av infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyvåpenets operative evne.

Forslaget fikk ikke tilslutning fra et flertall i Stortinget.

Stortinget vedtok imidlertid enstemmig følgende to forslag fra Bjørnar Moxnes på vegne av Rødt:

  • Stortinget ber presidentskapet om å endre mandatet for utvalget som utreder Stortingets kontrollfunksjoner (Harberg-utvalget) slik at utvalget vurderer og kommer med forslag som muliggjør offentlig innsyn og debatt rundt Riksrevisjonens undersøkelser.
  • Stortinget ber presidentskapet om å endre mandatet for utvalget som utreder Stortingets kontrollfunksjoner (Harberg-utvalget), slik at utvalget vurderer og kommer med forslag til prosedyrer for å sikre Stortingets medvirkning og kontroll med norsk utenriks- og forsvarspolitikk.

Andre saker

Det ble behandlet en rekke andre forslag om grunnlovsendringer denne uken:

Det ble også behandlet ytterligere to representantforslag, et om krav om merking av varer som kommer fra områder okkupert av Israel og et annet om å rette opp urettferdige velferdskutt. Ingen av disse fikk tilslutning i salen. 

I tillegg ble en melding fra regjeringen om digital transformasjon og utviklingpolitikken  behandlet og vedlagt protokoll. 

Sist oppdatert: 15.05.2020 11:01
: