Stortingspresident Olemic Thommessen sammen med medlemmene av ICAN:Leder Beatrice Fihn, Grethe Östern, Akira Kawasaki og Susi Snyder. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Olemic Thommessen sammen med medlemmene av ICAN: Leder Beatrice Fihn, Grethe Östern, Akira Kawasaki og Susi Snyder. Foto: Stortinget.

Årets fredsprisvinner besøkte Stortinget

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) mottok 10. desember Nobels fredspris for 2017. Mandag 11. desember besøkte representanter for kampanjen Stortinget.

Se bilder fra besøket på Flickr.

– ICAN er en forkjemper for et mål vi alle deler – en verden fri for atomvåpen. Det er ulike syn på veien til målet, men uansett er folkelig engasjement og en visjon om hvor vil vi viktig. Her spiller ICAN en sentral rolle, gjennom sitt arbeid for å sette atomtrusselen på den internasjonale dagsordenen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Det humanitære perspektivet

Til Stortinget kom fire representanter for ICAN – leder Beatrice Fihn, Grethe Östern, Susi Snyder og Akira Kawasaki. På programmet stod møte med både stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen, ledet av Anniken Huitfeldt.

Foran et internasjonalt pressekorps gratulerte stortingspresidenten ICAN. Han understreket at en av Nobelkomiteens begrunnelser for tildelingen av årets fredspris er arbeidet med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene ved bruk av atomvåpen.

– Da jeg besøkte Japan i fjor møtte jeg ofre for atombomben som ble sluppet over Hiroshima i august 1945. Det ga meg en sterk påminnelse om at arbeidet for en atomvåpenfri verden ikke er en teoretisk ævelse. Det er i møte med enkeltmennesker du ser dybden i grusomhetene atomvåpen kan forårsake, sier Thommessen.

Les stortingspresidentens tale under Nobelbanketten søndag 10. desember.

 

Medlemmene av ICAN i møte med utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget.Medlemmene av ICAN i møte med utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget.


Sist oppdatert: 15.12.2017 14:49