Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Styrker bånd til Liechtenstein og Sveits

Stortingspresident Olemic Thommessen og en delegasjon fra Stortinget besøker Liechtenstein og Sveits 12.–14. september.

– EØS-avtalen er veldig viktig for både Liechtenstein og Norge. I usikre tider, som nå etter folkeavstemningen i Storbritannia, mener jeg det er sentralt at vi står sammen om å ta vare på EØS-avtalen. Når britene forlater EU, forlater de også EØS-samarbeidet og Sveits’ avtaler med EU. Da blir det viktig for EFTA-landene å sikre en god handelsavtale med Storbritannia, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Britenes beslutning om å tre ut av EU vekket før sommeren til live diskusjoner om det fremtidige EFTA-samarbeidet og EØS-avtalen. For Norge er frihandelssamarbeidet i EFTA og avtalen med EU sentrale for å sikre gode handelsavtaler med andre land og tilgang til EUs frie marked.

Møter med parlamentspresidenten og den parlamentariske EFTA-delegasjonen, bedriftsbesøk og høflighetsvisitt hos arveprinsen står på programmet under besøket i Liechtensteins hovedstad Vaduz. I tillegg til stortingspresidenten er Svein Roald Hansen (A), Marianne Aasen (A) og Margunn Ebbesen (H) med i delegasjonen.

Delegasjonen reiser videre til Sveits’ hovedstad Bern 13. september. Sveits er ikke med i EØS-samarbeidet, men er en viktig samarbeidspartner for Norge i EFTA.

– Våre land har ulik tilknytning til og samarbeider på forskjellige måter med EU. Vi kan lære av hverandres erfaringer når det gjelder forholdet til EU. Sveits står midt i viktige forhandlinger med EU. Dette ser jeg frem til å høre mer om, sier Svein Roald Hansen, som leder Norges delegasjon til EFTA og EØS, og er medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

I Bern skal delegasjonen blant annet møte parlamentspresident Christa Markwalder og Sveits’ sjefsforhandler til EU, Jacques de Watteville.

Les om EU/EØS-arbeidet på Stortinget.

Stortingets delegasjon til EFTA og EØS.

Sist oppdatert: 07.09.2016 09:41
: