Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sea King redningshelikopter. Foto: Hovedredningssentralen Sør-Norge.

NATO PA besøkte Hovedredningssentralen

Vitenskaps- og teknologikomiteen til NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) besøkte Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola lørdag 10. oktober. 

Jan Arild Ellingsen (FrP), leder av underkomiteen for energi- og miljøsikkerhet, åpnet besøket med å understreke viktigheten av fokus på nordområdene for tiden fremover.

Gjennom en kort innledning og omvisning i operasjonssentralen, ble parlamentarikerne introdusert for norsk redningstjeneste av Jarle Øversveen, direktør ved Hovedredningssentralen. Jan Arild Ellingsen var svært fornøyd med besøket, og omtalte de ansatte som flinke, operative og målrettede i sitt arbeid.

– Hovedredningssentralens arbeid er for meg synonymt med et nasjonalt sikkerhetsbelte, sa Ellingsen under besøket.

Deltakerne fikk også høre tre innlegg, som med ulike innfallsvinkler fokuserte på utfordringer og muligheter, for både Norge og NATO, knyttet til videre utvikling av nordområdene.

Frode Nilssen, professor ved Universitetet i Nordland, gav en kort innføring i SARiNOR-prosjektet og arbeidet med å forbedre kapasitet og kompetanse knyttet til norsk søk- og redningsarbeid. Christer Pursianinen, professor ved Universitetet i Tromsø, tok for seg situasjonen i Arktis knyttet til samfunnssikkerhet og miljø. Mens Kristine Offerdal, førsteamanuensis ved Institutt for Forsvarsstudier, fokuserte på geopolitiske hensyn og forholdet til Russland. 

Både Pursianinen og Offerdal oppfordret NATO til å vise varsomhet i sitt engasjement, og markere et tydelig skille mellom redningstjeneste og geopolitiske spørsmål i nordområdene. Dette for å ikke forstyrre det velfungerende samarbeidet med søk- og redningsarbeid i regionen. Budskapet ble lagt merke til, og flere parlamentarikere roste innlederne for deres balanserte holdning i spørsmål knyttet til Russland, tatt den sikkerhetspolitiske situasjonen i betraktning.

Til slutt understreket Ellingsen viktigheten av norsk tilstedeværelse i regionen:
– Dersom Norge ikke setter seg i førersetet i nordområdene, vil noen andre gjøre det med andre motiver.

Sist oppdatert: 10.10.2015 17:18
: