Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Møte mellom de nordisk-baltiske parlamentspresidentene og Volodymyr Groysman, parlamentspresident i det ukrainske parlamentet, samt flere andre parlamentsmedlemmer. Olemic Thommessen og Norges ambassadør til Ukraina Jon Elvedal Fredriksen til venstre.

Må vise resultater for folket

Nordisk-baltiske parlamentspresidenter i Kiev understreker at ukrainske parlamentarikere nå må vise folk resultater av det pågående reformarbeidet, selv om prosessen er lang.

Møter i parlamentet og et møte med statsminister Arsenij Jatsenjuk sto på dagsordenen under de nordisk-baltiske parlamentspresidentenes første dag i Kiev.  

Budskapet fra dem alle er at Ukraina må fortsette reformprosessen og fokusere på å levere resultater til befolkningen.  

– Ukraina står midt i en prosess med store grunnlovsreformer, som blant annet omhandler desentralisering og reformer i justissektoren. I dagens samtaler var for øvrig kampen mot korrupsjonen et gjennomgangstema. Her er viktige lovbestemmelser vedtatt og institusjoner etablert, men mye arbeid gjenstår. Det skal bli spennende å se om de klarer å gjennomføre dette arbeidet etter intensjonene, sier stortingspresident Olemic Thommessen.  

Mye på under ett år

Besøket til Ukraina startet med et møte med parlamentspresident Volodymyr Groysman. Under møtet påpekte Thommessen at det nå blir viktig å vise til resultater i arbeidet mot korrupsjon. 

Groysman på sin side takket for støtten, og svarte med å vise til at parlamentet har gjennomført mye etter valget høsten 2014, blant annet har politikerne vedtatt reformer i det militære, i politiet og i finanssektoren.  

– Vi har ikke klart å imøtekomme alle krav, men lite er gjort tidligere. Lover er vedtatt, men det tar tid å implementere, sa Groysman, som påpekte at parlamentet må få bedre kontrollfunksjoner.  

Flere av de ukrainske politikerne som var sammen med Groysman i møtet lover store endringer i løpet av 2016.

– Ukraina har vært sykt i 24 år etter at det ble selvstendig. Vi er på rett vei. Gi oss tid, vi vil forandre Ukraina gjennom våre ulike programmer og gjennom kampen mot korrupsjon, sa en av dem.  

Var i Norge

Flere av parlamentarikerne i Radaen har vært i Norge, blant annet gjennom Stortingets studieprogram i november 2015 og et besøk i januar 2016. 

– Jeg fikk en bedre forståelse av hvordan et demokrati fungerer. Det var inspirerende og nyttig for meg som bare har vært medlem av Radaen siden 2014, sa Oleh Berezjuk fra Selvhjelpspartiet på vei inn i et av møtene.  

Dette er andre gang de nordisk-baltiske parlamentspresidentene reiser sammen til Kiev. I mars i fjor lanserte de et nordisk-baltisk initiativ for å bistå de ukrainske parlamentarikerne med å skape et velfungerende og effektivt ukrainsk parlament.  

– Vi oppfordrer Russland til å oppfylle Minsk-avtalen og til å komme seg ut av Ukraina, sa statsministeren, som også redegjorde for det omfattende reformarbeidet regjeringen nå ruller ut, hvor fokuset er på stabilitet, korrupsjonsbekjempelse, energiforsyning og grunnlovsendringer.

Se også:

Bilder fra besøket
Stortingspresidenten til Kiev – igjen

Sist oppdatert: 01.02.2016 22:05
: