Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Både elever og ansatte var med da stortingspresident Olemic Thommessen og ordfører i Porsgrunn møtte voksenopplæringen i Porsgrunn. Foto: Stortinget.

Lokalsamfunn med engasjement

Besøket på Vallermyrene asylmottak for enslige mindreårige asylsøkere gjorde inntrykk på stortingspresidenten, som har vært på et to dagers fylkesbesøk til Telemark.

Se bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan brukes fritt mot kreditering.

– Det har vært en dramatisk tilstrømning av flyktninger til landet vårt siden i fjor. I Telemark, som i resten av landet, var man nødt til å agere svært raskt, med blant annet opprettelse av mottak, sier stortingspresident Olemic Thommessen etter besøket på Vallermyrene asylmottak.

– Det var derfor oppløftende å se hvordan dette asylmottaket på kort tid har greid å få på plass det som skal til for å kunne ivareta de aller mest sårbare i denne gruppen, nemlig enslige, mindreårige asylsøkere, fortsetter han.

Viktig jobb for lokalsamfunnet

Stortingspresidenten har vært på et to dagers fylkesbesøk i Telemark, der asylmottaket var et av postene på programmet.

På Vallermyrene fikk stortingspresidenten hilse på mange av de cirka 40 beboerne. De fleste gutter, som alle sammen er under 18 år.

Mottaket åpnet i januar, og har i løpet av året vært hjemmet til stadig flere enslige mindreårige asylsøkere. Etter bare noen dager på mottaket har de fleste kommet i gang med skolegang, og etter hvert også fritidsaktiviteter i regi av lokale idrettslag og frivillige organisasjoner.

Thommessen besøkte også Voksenopplæringen i Porsgrunn, der han blant annet fikk vite hvordan senteret bruker flerspråklige assistenter aktivt for å bidra til god integrering av innvandrerbarn i barnehage.

Stortingspresidenten ønsket selv at migrasjonsspørsmål skulle vies stor plass i programmet.

– Det norske samfunnet er tuftet på deltakelse og tillit, på at alle grupper føler seg inkludert. Vellykkede og stabile demokratier er samfunn som har evnen til å ivareta sine minoriteter. Her spiller våre lokalsamfunn en sentral rolle, sier han.

Variert program

Thommessen startet telemarksbeøket på Tinn håndverkssenter. Videre har han i løpet av de to dagene også besøkt Norsk industriarbeidermuseum på Vemork, Høgskolen i Sør-Øst Norge, Hardangervidda Nasjonalparksenter, DuVerden Sjøfartsmuseum og vitensenter, møtt representanter for Grenland friteater og snakket med ungdom om Porsgrunn-modellen, som sikrer ungdom reell politisk påvirkning. Dessuten har han vært på Klosterøya i Skien, der han har sett se et utdrag av en forestilling ved nye Teater Ibsen.

I løpet av de to dagene har han møtt blant annet studenter, flyktninger, lokalpolitikere og kulturarbeidere.

– Jeg reiser på fylkesbesøk for å møte folk og motivere til deltakelse – enten gjennom lokalpolitikk, kulturtilbud, lokale idrettslag eler annet frivillig arbeid, og for å vite mer om hva som engasjerer dem, sier stortingspresidenten.

Sist oppdatert: 18.08.2016 22:05
: