Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Delegasjonsleder Geir Jørgen Bekkevold (KrF). Foto: Stortinget.

Flyktningekrisen preget OSSE-parlamentarikernes vintermøte

Ledet av Geir Jørgen Bekkevold (KrF) deltok Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling på det årlige vintermøtet i Wien 25.–26. februar.

Både i de tre faste komiteene og i plenum dominerte den pågående flyktningkrisen debatten. Det var spesielt hvordan man i OSSE-området kan få en styrket felles håndtering av krisen som sto i fokus.

Må arbeide i fellesskap

Plenumsdebatten ble åpnet av Christos Stylianides, EUs kommisjonær for humanitær hjelp og krisehåndtering. Han slo klart fast at ingen enkeltstater eller enkeltorganisasjoner kan løse krisen alene. Det internasjonale samfunnet må arbeide i fellesskap for å bidra til å ta problemet ved roten, konflikten i Syria. Han pekte på at landene i nærområdene ikke kan håndtere det store antallet flyktninger på egenhånd.

– Raising internal barriers will not solve the problems. Raising walls will not alleviate the pressure our citizens feel, uttalte Stylianides.

Også parlamentarikerforsamlingens president, Ilkka Kanerva (Finland), slo fast at murer og stengsler, både fysiske og mentale, ikke bidrar til å løse problemet.

Må behandles med verdighet og respekt

Etter debatten uttalte delegasjonsleder Bekkevold:

– Jeg er helt enig med EU kommissæren i at flyktningkrisen ikke løses ved å stenge oss inne bak murer. Vi må ikke glemme at flyktningstrømmen består av individer. Menn, kvinner og barn som har måttet forlate hjemmene sine på grunn av krig og konflikt. De må behandles med verdighet og respekt.

Delegasjonsmedlem Ola Elvestuen (V) ble høsten 2015 utnevnt til OSSE PAs spesialrepresentant for Arktis. Under vintermøtet la han frem sine planer for arbeidet, og ville spesielt følge arbeidet i Arktisk råd og den arktiske parlamentarikerkomiteen.

Både effekten av klimaendringene og situasjonen for urfolk i Arktis var områder han ønsket å se spesielt på.

– Spesielt urfolk i Arktis står overfor store utfordringer, ikke minst på grunn av klimaendringer. Dette må vi ta på alvor og få oppmerksomhet rundt også i OSSE-sammenheng, sa Elvestuen etter møtet.

Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 29.02.2016 13:04
: