Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Medlemmer av EFTAs parlamentarikerkomité. Norge representert med Gunnar Gundersen og Svein Roald Hansen. Foto: Stortinget.

EFTA-parlamentikerbesøk til Georgia

Som del av de pågående frihandelsforhandlingene mellom EFTA og Georgia besøkte EFTA-parlamentarikerkomiten denne uken Tbilisi for samtaler med kolleger i det georgiske parlamentet og relevante myndigheter.

Fra Norge deltok Svein Roald Hansen (A) og Gunnar Gundersen (H), leder og nestleder for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon. 

– Formålet med besøket er å fremme en omfattende frihandelsavtale med Georgia og en avtale som sikrer at vårt næringsliv er sikret samme markedsadgang i Georgia som sine konkurrenter i EU, etter at EU og Georiga ble enige om en omfattende avtale i fjor, sier Svein Roald Hansen (A).

– Ved å besøke våre kolleger i Tbilisi gir vi arbeidet rundt forhandlingene en viktig parlamentarisk dimensjon. Samtidig bruker vi anledningen til å fremme muligheten for tettere bilateralt samarbeid mellom Norge og Gerogia. En EFTA-avtale vil kunne bidra positivt til dette, fortsetter Hansen.

I møtet med Georgias utenriksminister hadde EFTA-delegasjonen en spennende dialog om Georgias posisjonering som europeisk stat og viktigheten av avtalene med EU og EFTA for dette. I en geopolitisk sensitiv region ønsker også Georgia å være en balanserende og ledende aktør og viktig brobygger mellom Europa og Asia.

EFTA og Georgia underskrev en samarbeidserklæring i juni 2012 og begynte forhandlinger om en frihandelsavtale i september 2015. Neste forhandlingsrunde finner sted i desember. Formålet med forhandlingene er å få på plass en omfattende avtale som omfatter både varer og tjenester, investeringer, offentlige anskaffelser, immaterielle rettigheter og bærekraftig utvikling.

Varehandelen mellom EFTA og Georgia var i 2014 på 59.7 mill. USD, med et stort handelsoverskudd for EFTA. 

Sist oppdatert: 26.11.2015 09:51
: