Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Møtedetakerne samlet på Borregaard. Foto: Stortinget.

Stortinget vertskap for EØS-parlamentarikermøte i Fredrikstad

16.–18. mars tok Stortinget imot kolleger fra Europaparlamentet og de fire nasjonale parlamentene i EFTA-landene til et felles EØS-parlamentarikermøte i Fredrikstad. 

Leder for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon, Svein Roald Hansen (A), var vertskap for besøket. Mer enn 40 EFTA- og EU-representanter samlet seg i Fredrikstad disse to dagene.

Temaene for møtet var siste utvikling i EØS-samarbeidet, de pågående forhandlingene mellom EU og USA (TTIP), og politikkutformingen knyttet til det digitale markedet – deriblant telekommunikasjon, opphavsrett og personvern.

Statssekretær Lars Jacob Hiim innledet om TTIP, etterfulgt av NUPI-forsker Arne Melchior. EØS-parlamentarikerne diskuterte etterpå en intern rapport på hva forhandlingene kan bety for Norge og EFTA. De så videre på industriutviklingen i EØS og knyttet dette opp til et besøk på Borregaard den 18. mars.

Fra venstre: Jørn Dohrmann fra Europaparlamentet, stortingsrepresentantene Svein Roald Hansen, Marianne Aasen og Gunnar Gundersen samt Catherine Stihler fra Europaparlamentet.

Sveits er observatør

Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen ble etablert som en del av EØS-avtalen i 1994 og bringer parlamentarikere i de tre EØS/EFTA-landene sammen med en delegasjon fra Europaparlamentet. De møtes to ganger i året. Det sveitsiske parlamentet er observatør i denne sammenheng. Formålet med komiteen er å følge med på utviklingen i EØS-samarbeidet og gi innspill på aktuelle temaer så tidlig i den politiske prosessen som mulig.

For Norge som står utenfor EU, men likevel er tett integrert på mange områder på grunn av vår tilknytning gjennom EØS-avtalen, er et godt forhold mellom Stortinget og Europaparlamentet viktig. I EU fattes svært mange beslutninger som har stor innvirkning på hverdagen i Norge. Derfor er det viktig at Stortinget har god kjennskap til sakene som behandles i Europaparlamentet, og får tidlig informasjon om nye lovforslag.

Det er også viktig å følge med på hvordan de andre parlamentene i EFTA-landene jobber med disse sakene. Møtene er både en anledning for direkte informasjon om saker og prosesser i EØS, og til å utveksle synspunkter på aktuelle spørsmål. Samtidig gir det mulighet til å påvirke politikkutformingen i EU og EØS, og å drøfte felles utfordringer der Norge, EFTA og EU kan ha gjensidig interesse av å stå sammen.

Foredrag på Borregaard.

Det er viktig at norske parlamentarikere kommer på banen tidlig når nye rettsakter og ny politikk som kan få betydning for det norske samfunn utformes og drøftes i EU. Felleskomiteen vedtar på sine møter resolusjoner som sendes til EØS’ ministerråd.

Klima og energi

Et tema som har stått sentralt i flere år, hvor komiteen har kommet med konkrete innspill til EU- og EØS-myndighetene, er klima og energi. Når EU nå utvikler en ny energiunion, vil dette bli enda mer sentralt. På møtet i Fredrikstad ble dette tatt opp både i forbindelse med en resolusjon om industripolitikken i EØS samt under besøket på Borregaard.

– Disse møtene åpner for viktig dialog med Europaparlamentet, EFTA-kolleger og myndighetene i EØS og gir samarbeidet en parlamentarisk dimensjon. Vi setter aktuelle saker på dagsordenen og tar med oss disse når vi drøfter de samme sakene på Stortinget enten det er i Europautvalget eller i fagkomiteene. Målet er å ta tak i saker og utfordringer tidlig i EØS-prosessen, understreker leder i delegasjonen, Svein Roald Hansen (A).

Fra Stortinget møtte:

Ove Bernt Trellevik, Irene Johansen og Gunnar Gundersen. Foto: EFTA-sekretariatet.

Svein Roald Hansen (A)
Gunnar Gundersen (H)
Marianne Aasen (A)
Geir Toskedal (KrF)
Irene Johansen (A)
Ove Bernt Trellevik (H)
Sveinung Rotevatn (V)
Liv Signe Navarsete (Sp)

Sist oppdatert: 18.03.2015 14:19
: