Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets første visepresident Marit Nybakk og Sametingets plenumsleder, Jørn Are Gaski. Foto: Sametinget.

Diskuterte Sametingets forhold til Stortinget

Stortingets og Sametingets samhandling var et sentralt tema da første visepresident Marit Nybakk gjestet NRK Sápmi og Sametinget.  

– Det er viktig å styrke samarbeidet både mellom Stortinget og Sametinget, og mellom Sametinget og Nordisk råd. Sametinget må involveres i alle saker som berører samiske interesser, sier første visepresident Marit Nybakk etter å ha holdt en innledning hos NRK NRK Sápmi og deretter besøkt Sametinget tirsdag 18. august.

Invitert av NRK Sápmi

Bakgrunnen for besøket var en invitasjon fra NRK Sápmi, som gjennom en rekke seminarer for samisk presse inviterer sentrale politikere og institusjoner for å snakke om de respektive institusjonene. Presidentskapet ble i vår invitert for å innlede om Stortinget: både om institusjonens generelle rolle, men ikke minst om Stortingets og Sametingets samhandling. En invitasjon Marit Nybakk takket ja til.

Et tema Nybakk redegjorde for i sin innledning var hvordan Stortinget inkluderer Sametinget.

Stortingets visepresident Marit Nybakk får omvisning på Sametinget. Foto: Sametinget.

– Selv om Stortinget ikke har noen konsultasjonsordning, er det mitt inntrykk at alle komiteene følger presidentskapets retningslinjer for å inkludere Sametinget når det er relevant, sier hun.

Nybakk legger til at spørsmålet om mulig konsultasjonsrett med Stortinget først kan drøftes når samerettsutvalgets innstilling blir lagt fram som sak fra regjeringen.

Spørsmålene første visepresident fikk fra pressen i etterkant av innledningen dreide seg i hovedsak om hvordan Stortinget jobber med samiske spørsmål, og på hvilken måte Sametinget kan skaffe seg større innflytelse både nasjonalt og nordisk.

Sametinget til Stortinget

Marit Nybakk, som tidligere ikke har besøkt Sametinget, ble her tatt imot av plenumsleder Jørn Are Gaski. Etter møtet med Stortingets første visepresident sier Gaski følgende:

– Sametinget må bli flinkere til å styrke kontakten med andre parlamentariske fora. Dette er et synspunkt Marit Nybakk deler. Hun mener Sametinget kan være mer aktivt overfor Nordisk råd og andre parlamentariske fora.

Sametingets parlamentarikere kommer om kort tid til Stortinget. I anledning Sametingets 25-årsjubileum har Stortinget invitert Sametinget til å avholde én av sine fire årlige plenumssamlinger i stortingsbygningen. Dette vil foregå mellom 21. og 25. september.

Les mer om Sametingets plenumssamling i stortingsbygningen.

Se flere av Sametingets bilder fra besøket.

Sist oppdatert: 18.08.2015 17:47
: