Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

TTIP hovedtema for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon

Stortingets EFTA/EØS-delegasjon hadde de pågående EU–USA-forhandlingene innen frihandel (TTIP) høyt på sin agenda under møter i EFTAs parlamentarikerkomite i Gèneve og Brussel 17.–19. november.

Michael Punke, representant for amerikanske myndigheter. Foto: Tore Grøningsæter, EFTA.

Sammen med representanter for amerikanske myndigheter, EU og EFTA diskuterte delegasjonen siste utvikling i forhandlingene og hva disse kan komme til å bety for Norge og EFTA.

– En så omfattende dialog som vi har hatt denne uken har vært viktig for bedre forståelsen av hva disse forhandlingene kan komme til å bety for oss. Det er fremdeles tidlig i prosessen, men allikevel avgjørende å allerede nå ha stor åpenhet rundt en prosess som kan få store konsekvenser for vår økonomi. Det var også første gang vi som parlamentarikere møtte amerikanske myndigheter på dette temaet, noe som er viktig for å forstå helheten i forhandlingene, sier delegasjonsleder Svein Roald Hansen (A).

TTIP dominerte også møtet parlamentarikerne hadde med EFTAs handelsministre i Genève 17. november og med de tre EØS/EFTA-ministrene i Brussel 19. november.

EFTA har etablert en dialog med USA. Det har så langt vært to møter på administrativt nivå, et tredje planlegges i desember eller januar. EFTAs parlamentariske komité planlegger besøk til Washington DC for å gi denne dialogen en parlamentarisk dimensjon.

I juni, i møte med EFTAs ministre, understreket Stortingets EFTA/EØS-delegasjon behovet for dialog med EU på TTIP. Dette har EU i mellomtiden lovet, gjennom EØS-felleskomiteen. Den første orienteringen er ventet i desember.

– Vi vil gjennom vår delegasjon her hjemme og i vårt arbeid i EFTAs parlamentarikerkomite fortsette vårt fokus på TTIP. Dette vil skje gjennom møter med ministrene, men også gjennom fortsatt dialog med EU-institusjonene i Brussel og med amerikanske myndigheter når denne muligheten byr seg i EFTA-sammenheng, avslutter Hansen.

Medlem i Stortingets EFTA/EØS-delegasjon, Nikolai Astrup. Foto: Tore Grøningsæter, EFTA.

Nikolai Astrup og Geir Toskedal i møte med EØS-ministrene. Foto: Tore Grøningsæter, EFTA.

Følgende representanter var med i delegasjonen: Svein Roald Hansen (A), Gunnar Gundersen (H), Marianne Aasen (A), Nikolai Astrup (H), Jørund Rytman (FrP), Geir Toskedal (KrF), Fredric Bjørdal (A), Ove Bernt Trellevik (H) og Sveinung Rotevatn (V).

Sist oppdatert: 20.11.2014 10:54
: