Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets EFTA/EØS-delegasjon tok initiativ til resolusjon om klima og energi

Et utkast til resolusjon om klima og energi, ført i pennen av Irene Johansen og Nikolai Astrup, ble på møtet i EFTAs parlamentarikerkomité i Brussel 19. november vedtatt av kollegaer fra EØS, EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge.

EFTAs parlamentarikerkomité i Genève.

Resolusjonen vil nå bli sendt til Europakommisjonen som et innspill i det pågående arbeidet for et nytt klima- og energirammeverk for 2030.

– Det har fra norsk side og for Stortingets delegasjon vært viktig å være tidlig ute med kommentarer og innspill til EU på arbeid som nå pågår og som kan bli EØS-relevant. Vi har besluttet å ha klima og energi fram mot 2030 som et fast punkt på dagsordenen i EFTA- og EØS-parlamentarikerkomiteene, nettopp for å sikre at vi kan følge nye prosesser og forslag i EU så tett som mulig helt fra starten av, sa Irene Johansen.


Dette var ett av mange møter som medlemmene av Stortingets nye delegasjon til EFTA- og EØS-parlamentarikerkomiteene holdt i Genève og Brussel 18.–20. november.


I Genève var temaet EFTAs frihandelsavtaler og internasjonal handel. Komiteen inviterte foredragsholdere fra akademia og WTO for å analysere hva de pågående frihandelsforhandlingene mellom EU og USA kan bety for EFTA, og for å orientere om forberedelsene til WTOs ministermøte på Bali i desember 2013. Komiteen hadde også et av sine faste møter med EFTAs ministre hvor EFTAs pågående frihandelsforhandlinger ble diskutert. Fra Norge er det næringsministeren som stiller i EFTAs ministerråd og statsråd Mæland representerte derfor Norge i møtet.


I Brussel sto siste utvikling i EØS på dagsordenen. EFTAs parlamentarikerkomité hadde sitt årlige møte med de tre EØS- og EFTA-ministrene (fra norsk side statsråden for EU og EØS-saker på statsministerens kontor, Vidar Helgesen). Ministrene orienterte parlamentarikerne om utfallet av EØS-rådsmøtet som nettopp hadde funnet sted med EU. EØS-rådet er det øverste, politiske organet i EØS-samarbeidet. Møtet med ministrene er viktig for å styrke den politiske dialogen og den parlamentariske dimensjonen i EØS. Det bidrar til større innblikk i, og debatt om, diskusjonene som finner sted hos den politiske ledelsen i EØS.


Andre temaer på EØS-møtene i Brussel inkluderte fri bevegelse av personer og de utfordringene dette kan utgjøre for velferdsstatene i EØS, transportpolitikk i EU/EØS, og klima og energi frem mot 2030. I tillegg vedtok EFTA-parlamentarikerkomiteen en uttalelse på det foreslåtte budsjettet for EFTAs overvåkingsorgan (ESA) for 2014.


Alt i alt stilte ti representanter fra Stortingets EFTA/EØS-delegasjon på møtene i Genève og Brussel: Svein Roald Hansen (A), leder, Gunnar Gundersen (H), nestleder, Marianne Aasen (A), Jørund Rytmand (FrP), og Geir S. Toskedal (KrF), som alle er faste medlemmer i den nye delegasjonen, samt varamedlemmene Irene Johansen (A), Ove Bernt Trellevik (H), Fredric Holen Bjørdal (A), Sveinung Rotevatn (V) og Harald T. Nesvik (FrP).

Sist oppdatert: 21.11.2013 12:23
: