Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk råd til Island

Nordisk råd samles til komitémøter i Reykjavik 28.–29. januar. På dagsordenen står saker som cybertrusler, opphavsrett, standarder i byggebransjen og grønt offentlig innkjøp.

Nordens hus i Reykjavik.

Cybertrusler og digitale angrep i presidiet

Til behandling i Nordisk råds presidium ligger et forslag om å styrke det nordiske samarbeidet om forsvar mot cybertrusler og digitale angrep. Dette er ting som truer samfunnssikkerheten og den enkelte borger, for eksempel gjennom angrep på nettbanker. Internettet er grenseløst og internasjonalt samarbeid er avgjørende i kampen mot disse truslene.

Forbrukerpolitikk i medborgerutvalget

Medborger- og forbrukerutvalget skal møte Ögmundur Jónasson, Islands innenriksminister, for en dialog om forbrukerpolitikk. Anna Ljunggren (A), leder for arbeidsgruppen for forbrukerspørsmål, vil presentere forslag til konkrete tiltak innenfor det nordiske forbrukersamarbeidet. Et av forslagene er å nedsette en ekspertarbeidsgruppe om temaet giftfri hverdag. Arbeidsgruppens forslag kommer til å diskuteres på utvalgsmøtet.

Opphavsrett og musikkeksport i kulturutvalget

Kulturutvalget får besøk av en ekspert for å belyse utfordringene knyttet til opphavsrett samt digitalisering av medier i Norden. Videre får utvalget besøk av en representant for de nordiske musikkeksportkontorers samarbeidsorganisasjon NOMEX. Her er det snakk om muligheter for å forsterke bånd mellom de nordiske markeder, øke oppmerksomhet rundt nordisk musikk og bidra til eksport.

Nordisk kamp mot kreft i velferdsutvalget

I Nordisk råds velferdsutvalg skal de behandle et forslag fra Færøyene om å styrke det nordiske samarbeidet mot kreft. Forslaget tar blant annet til orde for å be regjeringene i Norden om å optimere den forskningsmessige bruken av de nordiske kreftregistrene og databasene. Her vil det være viktig at man får felles normer for registrering slik at data enkelt og sikkert  kan sammenlignes.

Samordning av byggestandarder i næringsutvalget

Ulike byggestandarder i de nordiske land skaper en rekke praktiske og økonomiske problemer for både bransje og forbrukere. Ofte er det bokstavelig talt snakk om millimeter. Men det har vist seg overraskende vanskelig å få gjort noe på området. Det politiske ansvaret for disse sakene ligger hos ulike ministerier og myndigheter i de nordiske landene, dessuten er det flere organer i hvert land. Eksempelvis håndteres denne problematikken av 16 ulike myndigheter bare i Finland. De nordiske standardiseringsorganene ber om politisk oppbakking fra Nordisk råd for å kunne skjære igjennom.

Nordisk grønt offentlig innkjøp i miljøutvalget

Offentlig sektor er som kjent stor i Norden, og det offentlige har følgelig stor forbrukermakt i kraft av sine store innkjøp av varer og tjenester. Ved å stille miljøvennlige krav kan man påvirke leverandørene og bidra til grønn innovasjon. Til behandling i Nordisk råds miljø- og naturressursutvalg ligger et finsk forslag om å be de nordiske regjeringene utvikle felles veiledninger og kriterier for offentlig grønt innkjøp.

Sist oppdatert: 25.01.2013 16:35
: