Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Foss åpnet utstilling om Hviterussland

Situasjonen for politiske fanger i Hviterussland er alvorlig. Det viser fotoutstillingen «Letters: Courage and Pain», som Per-Kristian Foss (H) åpnet i Finlands riksdag tirsdag 30. oktober.

Per-Kristian Foss åpner utstillingen i Finlands riksdag.

– Som demokratiske naboer ønsker de nordiske landene å se en utvikling i retning av ytringsfrihet og respekt for menneskerettighetene. Dessuten håper vi at vi neste gang vil se et åpent og rettferdig valg i Hviterussland, sa Per-Kristian Foss under utstillingsåpningen, som fant sted i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Helsingfors.

Med portretter av familiemedlemmer til politiske fanger som venter på nyheter om sine kjære viser den hviterussiske fotografen Andrey Dubinin hvor vanskelig livet i Hviterussland er for opposisjonelle.

– Hvis situasjonen ikke bedrer seg, vil ikke Minsk være det rette stedet for å arrangere verdensmesterskapet i ishockey i 2014, sa Per-Kristian Foss i Helsingfors.

Tidligere politiske fanger fra Hviterussland deltok også på åpningen, og fortalte om sine opplevelser.

Nordisk råd har i flere år jobbet for å skape dialog mellom posisjonen og opposisjonen i det hviterussiske parlamentet. Etter opptøyene og de påfølgende politisk motiverte fengslingene etter presidentvalget i 2010, frøs Nordisk råd kontaktene med myndighetene i Hviterussland, men har beholdt kontakten med opposisjonen. Parlamentarikere fra Nordisk råd og Baltisk forsamling vil i november møte representanter for hviterussiske opposisjonspartier og menneskerettighetsgrupper.

Per-Kristian Foss er medlem av Nordisk råds Presidium og rapportør for Hviterussland. Nordisk råd er samlet til den årlige høstsesjonen som i år finner sted i Helsingfors fra 30. oktober til 1. november.

Sist oppdatert: 31.10.2012 10:22
: