EU/EØS-nytt - 24. februar 2021

Mobilitetspakken har negative konsekvenser for klima | EU-beredskapsplan mot nye virusvarianter | EUs nye handelsstrategi | Handlingsplan for synergi mellom sivil-, rom- og forsvarsindustri

Mobilitetspakken har negative konsekvenser for klima

De nordiske landene fikk betydelig gjennomslag for sitt syn da den sosiale delen av mobilitetspakken ble vedtatt i juli 2020. Regelverket omhandler blant annet krav til kjøre- og hviletid for yrkessjåfører og konkurransevilkår i veitransportsektoren. Europakommisjonen var kritisk til to av vedtakene: obligatorisk retur av lastebiler til hjemlandet og kabotasjeregler for kombinert (multimodal) transport. Allerede under behandlingen varslet Kommisjonen at de ville undersøke om vedtakene er forenelig med EUs Green Deal og det indre marked. Resultatene av undersøkelsene ble publisert forrige uke. De viser at vedtakene sannsynligvis vil ha en negativ effekt, inkludert økte utslipp. Kommisjonen ønsker nå å åpne for en dialog med Europaparlamentet og Rådet om mulige veier videre.

EU-beredskapsplan mot nye virusvarianter

Europakommisjonens beredskapsplan «HERA Incubator» skal samle ressurser fra forskning, virksomheter og offentlige myndigheter for å gjøre Europa bedre rustet til å møte nye virusvarianter. Målet er å styrke identifiseringen av mutasjoner, fremskynde godkjenningen av vaksiner mot nye virusvarianter, og øke produksjonen av vaksiner. Kommisjonen vurderer også å endre legemiddellovgivningen for å innføre en prosedyre for nødgodkjenning av vaksiner på EU-nivå, med delt ansvar mellom medlemslandene. EUs statsledere skal diskutere planen på toppmøtet 25.-26. februar. EUs helsesikkerhetskomite har vedtatt en felles liste med godkjente covid19-hurtigtester som skal gjensidig anerkjennes av deltakerlandene. Arbeidstakerorganisasjon etterlyser mer demokratisk kontroll over vaksineringsprosessen.

EUs nye handelsstrategi

Europakommisjonen har lansert en oppdatert handelsstrategi som skal gjelde for de kommende årene. Strategien skal legge til rette for en åpen strategisk autonomi, samtidig som den skal bidra til den økonomiske gjenoppbyggingen etter pandemien ved å støtte bærekraft og digitalisering. Strategien innebærer også et fornyet initiativ for å styrke multilateralisme og reform av internasjonale handelsregler, med et særlig fokus på endring i WTO. Som en del av strategien, har EU også sendt på høring et forslag til et nytt handelspolitisk verktøy som skal avverge tredjelands bruk av tvangsmidler i handelstvister.

Handlingsplan for synergi mellom sivil-, rom- og forsvarsindustri

Bakgrunnen for Europakommisjonens handlingsplan er at EU-finansiering nå for første gang gir mulighet for å sikre sterk synergi mellom forsvarsteknologi, romteknologi og sivil teknologi. Det europeiske forsvarsfondet er sentralt, og da i samarbeid med andre EU-program, som Horisont Europa, Digital Europe, EUs romprogram, Det indre sikkerhetsfondet og Connecting Europe Facility. Handlingsplanen lanserer tre flaggskip-prosjekter: droneteknologi, rombasert sikker kommunikasjon og Space Traffic Management (STM). I handlingsplanen understrekes det at europeiske standarder på disse områdene er politisk og strategisk viktig. Teknologisk suverenitet er et ord som går igjen i handlingsplanen. Det skal opprettes et EU Observatory of Critical Technologies, og disruptive teknologier, som kunstig intelligens, står sentralt.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Halvårsrapport om arbeids- og sosialpolitikk i EU – fra Norges delegasjon til EU.

Energinytt og saker på det digitale området i EU – ukesrapporter fra Norges delegasjon til EU.

EØS-rett med Hilde Kristine Ellingsen – «Takk og lov»-podcast med Anine Kierulf.

Carbon dioxide removal : Nature-based and technological solutions – Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS).

Long-Term Storage  – det første notatet i serien «European Green Deal» White Paper series, fra CEER (Council of European Energy Regulators): «relevant to the European Commission’s Hydrogen and Energy System Integration Strategies».

Is the Grass Greener on the Other Side? Norwegians’ Assessments of Brexit – artikkel av John Erik Fossum and Joachim Vigrestad, publisert i Politics and Governance. «To what extent has Brexit affected Norwegians’ perceptions of their current relationship with the EU?».

Hva er nytt i forholdet mellom EU og UK? – NUPI-webinar 4. mars, med Georg Riekeles.

Betydningen af Brexit-aftalen på det finansielle område – orienterende notat til Folketingets Europaudvalg fra regjeringen.

EU ökar upplåningen på finansmarknaden – notat fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) om konsekvenser ved felles låneopptak: «Programmet innebär ett ökat finansiellt åtagande för Sverige, vilket enligt författaren borde föranleda en djupare analys från beslutsfattarna».

French-German Non-paper : The European industrial policy strategy and its Spring-2021 Update – innspill fra Frankrike og Tyskland.

AgriAnalyses internasjonale seminar – webinar 4. mars. Hovedtemaet i år er CAP post 2020 med European Green Deal og Farm to Fork, utviklingen i svensk jordbruk og siste nytt fra forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Storbritannia. Se også den nye rapporten: Jordbruket i Sverige i Unionen.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg